Hlavní obsah

Bývalý Koženého partner prý má důkazy o jeho vině

NEW YORK

Američan Frederic Bourke obviněný spolu s podnikatelem českého původu Viktorem Koženým z podvodu a uplácení v rozsahu stovek miliónů dolarů má podrobné záznamy o údajných zločinech svého bývalého obchodního partnera a zároveň řadu důkazů o své vlastní nevině. S odkazem na Bourkeho právníka to uvedl americký list The Aspen Times.

Článek

Bourke čelí soudnímu stíhání na svobodě, zatímco Kožený zůstává v zadržovací vazbě na Bahamách. O tom, zda bude vydán do Spojených států, začne soud v Nassau jednat koncem ledna příštího roku.

Spolu s finančníkem Koženým a podnikatelem Bourkem je obviněn z podvodu ve výši 450 miliónů dolarů i bývalý vysoký manažer pojišťovny AIG David Pinkerton. Newyorský prokurátor trojici viní z korupce politických prominentů postsovětského Ázerbájdžánu s cílem ovládnout při privatizaci tamější ropný průmysl. Kromě toho jsou podezřelí z praní špinavých peněz, ze lží federálním vyšetřovatelům a defraudace stovek milionů dolarů bohatých amerických investorů.

Základy svého plánu položili obvinění údajně před osmi lety na vánočním setkání v Aspenu v coloradských horách, kde Kožený týž rok koupil za 20 miliónů dolarů sídlo Peak House, napsal The Aspen Times. V téže ulici má svůj honosný dům i Bourke.

Pinkerton investoval do Koženého společností Oily Rock a Minaret 15 milionů dolarů patřících AIG, Bourke vložil osm miliónů z vlastního. Kožený mohl disponovat také 423 milióny od dalších investorů, včetně bývalého senátora Howarda Bakera a předního finančníka z Wall Street Leona Coopermana. Hotovost byla údajně převážena v Koženého soukromém letadle nebo najatými stroji.

Po nezdaru plánu s ázerbájdžánskými privatizačními kupony podle obžaloby, na niž se odvolává list, Kožený prchl se 182 miliony dolarů zbylými z nezdařené operace na Bahamy, do "bezpečného útočiště v Karibiku, které má jen omezená pravidla pro vydávání podezřelých do Spojených států," napsal The Aspen Times. V návrhu Bourkeho obhajoby, která byla nedávno podána newyorskému soudu, se údajně uvádí, že Koženého schéma Bourke poskytl prokuratuře a svědčil před soudem jako oběť jeho podvodu.

Na základě dobrozdání svých právníků byl Bourke původně přesvědčen, že investiční aktivity v Azerbájdžánu jsou legální, ale později pojal podezření, že jde o porušování zákona a začal shromažďovat důkazy. Mimo jiné o tom, že Kožený nakupoval privatizační kupony za jeden dolar či méně, ale fondům je prodával za 25 dolarů, ačkoli podle smlouvy je měl převádět za původní cenu.

Jedním z klíčových prvků Bourkeho obhajoby je podle jeho advokáta skutečnost, že Bourke se snažil osobně varovat tehdejšího ázerbájdžánského prezidenta Gejdara Alijeva před Koženého podvodem. To má dokazovat, že Bourke na tomto plánu s Koženým nespolupracoval, uvedl list s odkazem na obhájce.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám