Hlavní obsah

Pět Srbů soudí za masakr v Srebrenici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BĚLEHRAD

Pět bývalých příslušníků srbské policejní jednotky Škorpióni stojí od útěrý v Bělehradu před soudem za podíl na masakru v Srebrenici v roce 1995. Ranou do týla měli zastřelili šest muslimů.

Foto: Alex Švamberk, Novinky
Článek

Zásah sedmi mužů zachycovalo video, které bylo zveřejněno v červnu v Haagu při procesu s bývalým jugoslávským prezidentem Slobodanem Miloševičem.

Ihned poté bylo zadrženo osm členů srbské polovojenské jednotky Škopiónů. Hlavní žalobkyně Mezinárodního trestního tribunálu pro bývalou Jugoslávii (ICTY), který soudí Miloševiče, Carla Del Ponteová tehdy ocenila rychlou reakci srbské policie. [celá zpráva]

Pět z nich - Slobodan Medić, Pero Petrasević, Aleksandar Medić, Branislav Medić and Aleksandar Vukov - bylo obžalováno. Další účastník masakru byl už dříve za válečné zločiny odsouzen v Chorvatsku. Sedmého se nepodařilo identifikovat.

Pětici hrozí trest až 40 let.  "Nemáme trest smrti, ale doufám, že si spravedlnost najde tato monstra," uvedla sestra jedné z obětí Sajma Saltičová.

Video nalezli v Bosně

Film haagskému soudu předala Nataša Kandičová z organizace pro lidská práva Humanitarian Law Fond, sídlící v Bělehradě.  Originál byl podle ní nalezen loni v Bosně.

Na amatérských záběrech je vidět, jak členové Škorpiónů vytáhli z nákladního auta šest mladých muslimů. S rukama spoutanýma za zády je odvedli na mýtinu na úpatí hory a postavili je do řady a čtyři střelili zblízka do zad. Zbylým dvěma přikázali, aby jejich těla odtáhli do blízké stodoly, kde zabili i je.

Tváře vrahů jsou na záběrech vidět a jsou slyšet i jejich urážlivé výroky vůči muslimům. Paramilitaristickou jednotku řídila srbská policie v Bělehradě a byla navázána na bývalého prezidenta Slobodana Miloševiče souzeného v Haagu pro válečné zločiny

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám