Hlavní obsah

Izraelský premiér byl propuštěn z nemocnice

ČTK, Novinky, Jerusalem Post
JERUZALÉM

Izraelský premiér Ariel Šaron se v úterý dopoledne podrobil sérii vyšetření. V poledne místního času byl propuštěn z nemocnice Hadassah, kam byl převezen v neděli s malou mozkovou příhodou. Uvedl to tajemník kabinetu Jisrael Mimon.

Článek

Podle tajemníka se premiér "cítí skvěle". Odpoledne by se měl setkat s novináři. Několik následujících dní však bude odpočívat. Šaron, který v únoru oslaví 78. narozeniny,  podle něj i v nemocnici pokračuje ve výkonu svých funkcí prostřednictvím poradců. Neurolog Tamir Ben-Hur už v pondělí uvedl, že "může pracovat jako premiér".

Dlouho Šaron odpočívat nemíní, staví novou stranu Kadima, se kterou míní jít  do březnových předčasných parlamentních voleb a usilovat o další premiérský mandát.

Podle průzkumů veřejného mínění, jejichž výsledky v úterý zveřejnily listy Jediot Achronot a Maariv, se Šaronova hospitalizace na popularitě jeho nové strany nijak neodrazila. Získala by 39 až 42 mandátů ve 120členném parlamentu. Kadima si tak udržela předcházející výrazný náskok před Stranou práce, jíž průzkumy předpovídají 21 až 22 poslaneckých křesel.

Likud povede Netanjahu

Likud, který Šaron opustil, v průzkumech opět propadl, když by získal 13 mandátů oproti 40 z minulých parlamentních voleb. Průzkum byl ovšem uskutečněn ještě před vyhlášením výsledků pondělních primárních voleb v Likudu, v nichž zvítězil bývalý premiér Benjamin Netanjahu. Ještě před vyhlášením oficiálních výsledků uznal hlavní Netanjahuův rival, ministr zahraničí Silvan Šalom volební porážku a vítězi pogratuloval.

Netanjahu získal 44,6 procenta hlasů, Šalomovi dalo hlas 32 procent členů Likudu. Pro představitele ultrapravicového křídla v Likudu Mošeho Feiglina hlasovalo 12,4 procenta a pro ministra zemědělství Jisraela Katze 8,7 procenta voličů.

vým stoupencům Netanjahu řekl, že vrátí Likud k moci. Řekl, že se chce stát silným vůdcem, který bude schopen sjednotit řady Likudu a dovést ho k vítězství v nadcházejících volbách. Šestapadesátiletý Netanjahu odstoupil počátkem srpna z funkce ministra financí v Šaronově vládě na protest proti stahování z pásma Gazy a čtyř osad na severu západního břehu Jordánu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám