Hlavní obsah

V Afghánistánu mučili vězně hlasitou hudbou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KÁBUL

Spojené státy až do loňského roku provozovaly tajnou věznici v Afghánistánu, v níž mučily vězně, které držely v naprosté tmě připoutané ke stěnám v hluku z hlasité hudby. S odvoláním na svědectví osmi vězňů, zadržovaných nyní na americké vojenské základně Guantánamo na Kubě, to včera prohlásila mezinárodní organizace pro lidská práva Human Rights Watch (HRW).

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky
Článek

Podle zprávy HRW byli zadržovaní v takzvané temnici mučeni a zneužíváni americkými a afghánskými dozorci v civilu. To naznačuje, že zařízení mohla provozovat CIA, podotýká HRW.

Výpovědi předali HRW právníci zadržovaných, podle nichž se vězeňské zařízení nacházelo nedaleko afghánské metropole Kábulu.

"Byli připoutáni ke stěnám, bylo jim odpíráno jídlo a voda a byli drženi v naprosté tmě, přičemž jim byla nepřetržitě celé týdny pouštěna hlasitá rapová a heavymetalová hudba a různé nepříjemné zvuky. Někteří vězňové byli spoutáni tak, aby si nemohli lehnout a spát," píše se ve zprávě. "HRW soudí, že obvinění vznesená vězni jsou dostatečně důvěryhodná, aby bylo zahájeno oficiální vyšetřování," konstatuje dále dokument.

Ten zahrnuje mimo jiné výpověď vězně etiopského původu z Guantánama Benjama Mohammada, který vyrostl v Británii a byl v údajné tajné věznici prý zadržován v roce 2004: "Byla tam tma jako v pytli, většinu času nesvítila v místnosti žádná světla. Pověsili mě nahoru. Druhý den mi dovolili několik hodin spát a pak mě zase pověsili, tentokrát na dva dny," vylíčil Mohammad svému právníkovi. Mohammad byl prý rovněž nucen poslouchat 20 dní hudbu amerických raperů Eminema a Dr. Dre, než ji vystřídal "děsivý smích a skřeky přízraků". "CIA pracovala na lidech jako já dnem i nocí... Spousta jich přišla o rozum. Slyšel jsem, jak lidé bijí hlavami o zdi a o dveře," vypověděl Mohammad.

Reklama

Výběr článků

Načítám