Hlavní obsah

Bush obhajuje odposlechy bez povolení soudu

WASHINGTON

Americký prezident George Bush obhajoval program umožňující v USA odposlouchávání bez svolení soudu. V pondělí zdůraznil, že program bude pokračovat, dokud budou USA čelit teroristické hrozbě. Podle zákona jsou ale takové odposlechy ilegální.

Článek

Bush zdůraznil, že vše probíhá s požehnáním Kongresu, který mu dal po teroristických útocích z 11. září 2001 pověření použít sílu proti teroristické síti Al-Káida a tedy i odhalovat "nepřátele mezi námi". "Jako prezident USA a vrchní velitel mám ústavní odpovědnost a ústavní pravomoc chránit naši zemi," prohlásil Bush.

"Musíme být s to jednat rychle," řekl. "Je jiná doba a lidé třeba často mění telefonní čísla," dodal a zdůraznil, že odposlouchávání a sledování elektronické pošty se týká jen kontaktů se zahraničím a jen "lidí, o nichž se ví, že mají vazby na teroristické organizace". Každých 45 dní je program znovu prověřován a vedení Kongresu je informováno, prohlásil.

"Již třicetkrát jsem povolil pokračování tohoto programu a budu to dělat nadále, dokud bude nepřítel usilovat o životy Američanů," řekl Bush. Program pomohl překazit teroristické činy, uvedl dále Bush. Konkrétní případy, kdy se tak mělo stát, ale neuvedl.

List The New York Times minulý týden napsal, že Bush po 11. září povolil špionážní Národní bezpečnostní agentuře, aby odposlouchávala Američany i cizince na území Spojených států, přestože pro takovou činnost bývá zapotřebí souhlasu soudu.

Bush chce vyšetřit, jak se informace dostala ven

Zveřejnění celého programu dnes Bush označil za "ostudné", protože USA jsou podle něj ve válce. "Tím, že o tom diskutujeme, pomáháme nepříteli," řekl.

Podle něj ministerstvo spravedlnosti vyšetřuje, jak se informace dostala do tisku. "Na ministerstvu spravedlnosti probíhá proces (vyšetřování) úniku informací. Předpokládám, že postupuje kupředu."

Několik republikánských i demokratických poslanců podpořilo záměr předsedy právního výboru Senátu Arlena Spectera uspořádat slyšení o celé záležitosti. Kritici zejména vyjadřují obavy, že takovéto odposlouchávání porušuje ústavu

Podle zákona z roku 1978 je ilegální sledovat americké občany na americkém území bez souhlasu soudu. Ministr spravedlnosti Alberto Gonzales dnes řekl, že když Kongres dal souhlas po 11. září k nasazení vojenské síly proti teroristům, dal Bushovi i právo nařídit odposlouchávání.

Reklama

Související témata:

Související články

Bush povolil odposlechy přívrženců al-Kajdá

Americký prezident George Bush přiznal, že osobně a opakovaně povolil tajné službě NSA odposlouchávat telefonáty "osob známých svými vztahy k Al-Káidě". Bush...

Výběr článků

Načítám