Hlavní obsah

V Bolívii bude prezidentem indiánský pěstitel koky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LA PAZ

Nedělní bolivijské levicové volby vyhrál kandidát levice Evo Morales, který je indiánského původu a požaduje legalizaci pěstování koky. "Vyhráli jsme," řekl Morales tisícům jásajících příznivců poté, co podle předběžných odhadů získal 51 procent hlasů. Liberální kandidát, stávající hlava státu Jorge Quiroga, už uznal svou porážku a Moralesovi k vítězství poblahopřál.

Článek

"Začíná nová historie Bolívie. Již máme přes 50 procent hlasů. Tento velký triumf lidu vyjadřuje změnu naší země," prohlásil Morales ke svým příznivcům v horském městě El Alto, kteří v ulicích měst začali oslavovat a skandovat jeho jméno. "Vyhráli jsme a nyní změníme tuto zemi. Všichni společně. Lid konečně dostal moc."

Morales pěstoval koku

Morales se sám označuje za "noční můru Spojených států". Američanům na Moralesovi kromě jeho socialistického zaměření vadí to, že maří jejich boj proti drogám v Bolívii, která je po Kolumbii a Peru třetím největším producentem kokainu na světě. Morales sám dříve koku pěstoval. Zasazuje se o její legalizace, což mu zajistilo značnou podporu, neboť původní obyvatelé, kterých je v zemi nadpoloviční většina, jsou tradičními uživateli koky, ne však kokainu.

Současně ale Morales dodal, že jeho strana Hnutí k socialismu (Mas) nikdy "nevyžene" zahraniční investory. jen bude chtít více po ropných společnostech. Morales mezi své přátele počítá kubánského vůdce Fidela Castra.

Výsledky voleb až v úterý

Průběžné oficiální výsledky slíbila ústřední volební komise zveřejnit v pondělí kolem poledne, konečné nejdříve v úterý, ale z místních odborníků nikdo nepochybuje, že Morales bude prezidentem i v případě, že by nezískal nadpoloviční většinu a podle zákona by musel prezidenta potvrdit v lednu Kongres. V Bolívii se v neděli konaly i volby do parlamentu a  Kongresu.

Morales se tak podle agentur stane první jihoamerickou hlavou státu z řad indiánského obyvatelstva.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám