Hlavní obsah

Klinika v Lausanne umožní od ledna eutanazii

Právo, DPA, BBC, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

CURYCH

Univerzitní nemocnice ve švýcarském Lausanne oznámila, že svým nevyléčitelně nemocným pacientům dovolí eutanazii. O jejím rozhodnutí v neděli informovaly tiskové agentury.

Článek

"Pacienti žádající asistovanou smrt budou moci od ledna v nemocnici zůstat a kontaktovat dobrovolnou organizaci Exit umožňující ukončení života," řekl Alberto Crespo, který v nemocnici zodpovídá za etiku, listu Tribune de Geneve. Na svém lůžku pak nemocní budou moci přijmout smrtící směs léků, zatímco lékaři a sestry budou mít na vybranou, zda chtějí být přítomni, nebo ne.

Současně dodal, že klinika chce zabránit "sebevražedné turistice". "Nikdy nepřijmeme to, aby někdo přicházel do naší nemocnice s cílem ukončit tady život," dodal Crespo. Nová pravidla se vedení lausannské nemocnice odhodlalo přijmout po třech letech zvažování.

Podle vedoucích lékařů nemocnice odráží stanovisko Švýcarské lékařské asociace a Národního etického výboru.

Obě instituce zastávají názor, že v zájmu respektování přání a nezávislosti pacientů by měla být asistovaná sebevražda povolena ve výjimečných případech, neměla by se však nikdy stát rutinní záležitostí.

Eutanazie je ve Švýcarsku povolena u lidí, kteří jsou psychicky v pořádku, uvědomují si důsledky svého rozhodnutí a trpí nevyléčitelnou nemocí. Nemocnice však dosud odmítaly s touto praxí souhlasit. Pacienti dosud museli nejprve z nemocnice odejít a pak svůj život ukončit jinde - tak například postupovala organizace Exit v kantonu Waadt.

Trestní zákon, který čeští poslanci už schválili a který za eutanazii žádá mnohem nižší trest (až 6 let vězení) než za vraždu (až 20 let vězení), musí ještě odsouhlasit Senát a podepsat prezident Václav Klaus.

Anketa

Měla by být eutanazie povolena?
Ano
82,6 %
Ne
17,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 298 čtenářů.

Kde je asistovaná smrt povolena

Nizozemsko

Belgie

stát Oregon v USA

Kolumbie

Švýcarsko - nepovolena, ale tolerována za dohledu lékařů

SRN: pasivní eutanazie (lékař nepodá smrtící prostředek, ale ukončí léčbu)

Dánsko: pasivní eutanazie

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám