Hlavní obsah

Powell: V Evropě o přeletech CIA věděli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Bývalý šéf americké diplomacie Colin Powell je přesvědčen, že evropské vlády by neměly být překvapené přepravou lidí podezřelých z terorismu z jedné země do druhé, protože to není nový jev. "Většinu našich evropských přátel by nemělo šokovat, že se dějí takové věci. Tento proces není ničím novým, anebo pro mé evropské partnery neznámým," řekl britské televizi BBC.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky
Článek

"Výměny lidí zodpovědných nebo podezřelých z teroristických aktivit se odehrávaly i v minulých letech." Dodal, že USA tento postup používají už desetiletí, pokud regionální vlády nejsou schopné zadržet či stíhat podezřelé a obvyklé vydání není možné.

Rada Evropy i několik evropských zemí, mj. Polsko, Španělsko a Portugalsko, vyšetřují podezření, že americká zpravodajská služba CIA převážela vězně přes evropská letiště do tajných věznic jiných zemí. Podle médií a organizací na ochranu práv se věznice nacházely také ve východní Evropě.

Powell rovněž prohlásil, že ho hluboce zklamaly jak informace, které mu před zahájením invaze do Iráku poskytovali poradci z řad tajných služeb, tak i to, co se dělo v Iráku po invazi. "Za nejhorší zklamání pokládám to, že se nikdo ani mně, ani mým kolegům nezmínil o pochybnostech pracovníků tajných služeb," upřesnil.

Dodal, že rychlý odchod americké armády z Iráku by byl nyní tragickou chybou. "Nedomnívám se, že by americká armáda mohla udržovat počty svých vojáků v Iráku na současné úrovni delší dobu, ale určitá americká vojenská přítomnost v Iráku bude zapotřebí ještě několik let," řekl.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám