Hlavní obsah

Střední Evropa se potýká s následky sněhových bouří

Právo, Novinky, ČTK, ivi (Bratislava)

Počasí se po pátečním běsnění v celé střední Evropě relativně uklidnilo. V sobotu se země potýkají s následky sněhových bouří a přívaly sněhu. Problémy jsou v Česku, na Slovensku, v Polsku, Německu i Rakousku.

Článek

Slovenská policie upozorňuje řidiče, že severní dálnice mezi Liptovským Mikulášem a Popradem je neprůjezdná a východ Slovenska je dostupný pouze jižním tahem přes Lučenec. Silná sněhová vichřice uvěznila řidiče na dálnici pod Tatrami, kde čekají na pomoc už 18 hodin. Hasiči rozváželi po celou noc řidičům teplý čas a pohonné hmoty.

"V noci byla dálnice ještě průjezdná, ale ráno se vše opět zkomplikovalo," uvedl v sobotu operační důstojník Hasičského sboru v Popradu Jozef Michlík.

Slovenská správa silnic upozorňuje, že kvůli silnému větru a hustému sněžení se v oblasti Oravy, v okresech Liptovský Mikuláš a Ružomberok tvoří na silnicích sněhové jazyky a závěje. Stejná situace je i v okolí Banské Štiavnice, Žiaru nad Hronom a Žarnovice na středním Slovensku. Zejména silnice nižších tříd jsou těžko průjezdné - pořád tam hustě sněží.

Řidiči by měli být opatrní i při cestách přes okresy Brezno, Kežmarok a Stará Ľubovňa. Rovněž tam sněží a fouká silný vítr, takže viditelnost na silnicích je snížena do sta metrů. Vítr navíc kácí i celé stromy, které pak padají na silnice.

Jih Polska bez proudu

Silný vítr a vydatné sněžení způsobily, že 300 000 lidí na jihu Polska se v noci na sobotu ocitlo bez elektrického proudu. Přestože na odstranění havárií celou noc pracovali technici energetických firem, ještě v sobotu bylo od elektřiny odříznuto několik tisíc domácností. Mokrý sníh komplikoval také dopravu na polských silnicích.

Problémy i v Německu

Sníh a náledí v noci na sobotu zkomplikovaly dopravu na většině území Německa a způsobily řadu menších dopravních nehod. Sněhová vichřice, která převracela stromy, si vynutila v pátek pozdě večer uzavření hraničního přechodu Cínovec. Podobná situace postihla i Rakousko, například na Pyhrnské dálnici A9 ve směru na Štýrský Hradec.

V Německu se na dálnici A9 ve spolkové zemi Durynsko vytvořila kvůli náledí dvacetikilometrová fronta automobilů. Nákladní vozy totiž v místě zablokovaly vjezd na dálnici, takže na ni nemohly vyjet silničáři s posypovými vozy.

Některé silnice pohoří Harz byly sjízdné jen se sněhovými řetězy. V okresu Saská Kamenice došlo k řadě nehod, některé silnice nebyly kvůli náledí sjízdné. Podobná situace byla také v Bádensku-Württembersku a v Bavorsku. Sníh tam na silnici vytvářel závěje a u Feuchtwangenu se na silnici smykem vzpříčilo několik nákladních vozů. Ve vyšších polohách v Bavorském a Hornofalckém lese došlo k poryvům větru o síle orkánu. Německá meteorologická služba varuje, že řidiči musejí počítat i v sobotu s náledím na většině území.

V Rakousku hrozí laviny

V Rakousku se kritická situace vytvořila na řadě dálnic, především v Salcbursku, ve Vorarlbersku a v Horních a Dolních Rakousech. V hornorakouském regionu Windischgarsten museli vyrazit do terénu pracovníci Červeného kříže, kteří pomáhali řidičům uvízlým ve sněhu na silnicích. Mnozí řidiči totiž spotřebovali veškeré pohonné hmoty na topení v autě, když v něm v noci uvízli na trase, a bylo třeba jim poskytnout horký čaj nebo náhradní ubytování.

Fronty automobilů se tvořily také na Tauernské dálnici A10 poblíž Salzburku, kde kamióny snažící se prodrat sněhem na vozovce uvízly a zastavily provoz. Dálnice v tomto úseku zůstala uzavřená na mnoho hodin, protože technická služba nejprve musela jeřáby odtahat uvízlé kamióny, aby pluhy mohly odstranit sníh.

Od pátku napadalo v některých končinách Rakouska až 60 centimetrů nového sněhu. Prudký vítr vytváří na silnicích jazyky. Ve vysokohorských polohách od 2000 metrů byl v důsledku nízkých teplot sníh prachový, což při silných vrstvách prudce zvyšovalo nebezpečí lavin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám