Hlavní obsah

Virus ptačí chřipky H5N1 byl potvrzen v 11 vesnicích na Krymu

Novinky, RIA Novosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KYJEV

Ukrajinské ministerstvo zdravotnictví ve středu oznámilo, že smrtící vir ptačí chřipky H5N1 se rozšířil u drůbeže v jedenácti vesnicích na Krymu. Nebezpečný kmen viru potvrdily laboratorní testy vzorků odebraných v 11 z 25 krymských vesnic, v nichž byl zaznamenán úhyn ptáků, uvedla mluvčí ministerstva Anna Trubačovová, aniž by sdělila o jaké testy se opírá.

Článek

Ruští veterináři už minulý týden uvedli, že výskyt kmene H5N1 potvrdily testy provedené v ruských laboratořích. Ukrajina tehdy odmítla informace potvrdit s tím, že čeká na výsledky testů provedených ve specializované britské laboratoři ve Weybridge.

Ukrajinské ministerstvo současně uvedlo, že situace na Krymu je nadále vážná. Trvá karanténa a zasahují veterináři, protože masový úhyn drůbeže byl zjištěn v dalších třech vesnicích Černomořského okresu, kde žije 12 tisíc lidí.

Ukrajina zaznamenala svůj první případ ptačí chřipky 3. prosince poté, co na Krymu uhynulo kolem 2500 ptáků. Prezident Viktor Juščenko okamžitě vyhlásil na Krymu výjimečný stav. [celá zpráva]

Oblast Azovského moře u severovýchodního pobřeží Krymu je pokryta četnými mokřady, které jsou vyhledávaným útočištěm stěhovavých ptáků. Smrtící kmen viru ptačí chřipky se dosud vyskytl ve třech krymských okresech, ale úhyn ptáků je hlášen takřka z celého Krymu.

Nová podezření na výskyt ptačí chřipky jsou hlášena z Rumunska, z Dunajské delty i z vesnic v župách Calaraši a Buzau.

Viru H5N1 už podlehlo v jihovýchodní Asii 70 osob. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám