Hlavní obsah

Švéd zatčený v ČR obžalován kvůli teroristickému táboru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK

Švédský občan podezřelý z napomáhání terorismu, který byl v neděli zatčen v Praze, byl ve Spojených státech obžalován ze snahy o vybudování teroristického tábora ve státě Oregon. Podle žaloby zveřejněné v úterý se jedná o devětatřicetiletého Oussamu Kassira. Spojené státy také usilují o jeho vydání.

Článek

Žaloba, která byla zveřejněna u soudu na newyorském Manhattanu, viní Kassira ze spiknutí ve snaze poskytnout hmotnou podporu teroristům. Uvedl to federální žalobce Michael Garcia.

Kassirův případ má podle žaloby vazbu na Mustafu Kamela Mustafu a Haroona Aswata, kteří jsou také obžalováni v tomto případu. Oba jsou ve vazbě v Británii a čekají na vydání do USA. Aswat byl zatčen v Zambii v červenci v souvislosti s teroristickými útoky, při kterých 7. července zahynulo v Londýně přes padesát lidí.

Kassir a další podle žaloby chtěli koncem 90. let vybudovat výcvikový tábor pro svatou válku, džihád, na usedlosti v Bly v Oregonu. Vycvičení muslimové se pak měli přesunout do Afghánistánu. Žaloba cituje fax, který si spiklenci mezi sebou poslali. Podle něj je usedlost ve "státě, který podporuje střelné zbraně a ozbrojené milice" a "vypadá přesně jako Afghánistán". Skupina podle faxu také "shromažďuje zbraně a munici".

Kassir a další muž, možná právě Asvád, 26. listopadu 1999 odletěli z Londýna do New Yorku a pak do Seattlu, aby pomohli v Bly založit výcvikový tábor. Podle žalobců si Kassir jednomu svědkovi stěžoval, že se výcviku hodlá účastnit jen málo lidí a že nebude marnit čas s tak malou skupinkou. Stejně tak prý podle Kassira bylo celé zařízení nevyhovující. Tábor nebyl nikdy založen, v Bly pouze deset lidí trénovalo střelbu.

Američtí vyšetřovatelé spoléhali na informace Jamese Ujaamy ze Seattlu, který žil několik let v Londýně a sblížil se tam s Masrím. Ujaama pak našel usedlost v Bly a chtěl od Masrího pomoc s vybudováním tábora, píší The Seattle Times.Ujaama byl výměnou za spolupráci s vyšetřovateli odsouzen jen ke dvěma letům vězení a nyní žije v Seattlu.

Rodina Kassira se bojí, že skončí v táboře na Guantánamu

Rodina devětatřicetiletého Oussamy Kassira chce, aby byl zadržený muž vydán do Švédska a souzen na severu Evropy. Bratr zadrženého Hassan Kassir se obává, že by mohl být internován v táboře na základně Guantánamo na Kubě a mučen. Řekl to švédskému bulvárnímu deníku Aftonbladet. "Zatím jsem s ním nemohl ani mluvit," uvedl Hassan Kassir, který zároveň tvrdí, že jeho bratr není žádný terorista. "Řekl jen, že miluje Usámu bin Ládina a nenávidí Bushe, což kromě něj cítí spousta dalších lidí," dodal.

Podle informací švédských úřadů momentálně neexistuje žádný konkrétní základ pro vydání Oussamy Kassira do Spojených států., mluvčí švédské tajné policie Säpo Anders Thornberg však uvedl pro list Svenska Dagbladet Kassirovu vydání z České republiky do USA formálně nic nebrání. Podle vrchního žalobce Tomase Lindstranda z mezinárodního oddělení státního zastupitelství ve Stockholmu se Kassir takovéto možnosti vystavil, když po vydání mezinárodního zatykače opustil Švédsko, kde zdůvodnění žádosti o vydání do USA nebyly shledány jako dostačující.

Kassir pašoval zbraně, vysílačky i narkotika

Podle soudního rozhodnutí může být nyní zadržený Švéd ve vazbě až 40 dnů a během této doby mohou USA požádat o jeho vydání. Kassir se do Švédska přistěhoval v roce 1984 a jeho občanem se stal v roce 1989. Jeho trestní rejstřík je velmi bohatý a figurují v něm mimo jiné nelegální přechovávání zbraní a vysílaček i spoluúčast na pašování narkotik. Podezření z teroristické činnosti, jíž se měl v USA dopustit v roce 1999 prostřednictvím přípravy nelegálního výcvikového střediska al-Kajdá v Oregonu, však švédský soud v roce 2003 neshledal jako prokazatelné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám