Hlavní obsah

Marty: CIA nezákonně unášela a přepravovala lidi po Evropě

PAŘÍŽ

CIA unášela lidi a nezákonně je přepravovala mezi státy. Uvedl to Švýcar Dick Marty, který je pověřen šetřením případu tajných věznic CIA v Evropě. Marty v úterý předložil zprávu výboru Rady Evropy v Paříži.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky
Článek

"Podle výsledků vyšetřování se zdá, že lidé byli unášení a přepravováni do jiných zemí bez jakéhokoliv respektování zákonných postupů," řekl švýcarský senátor Marty.

Řekl, že fakt, že CIA přepravovala vězně přes evropské letiště do utajených míst, je proti všem principům lidských práv. Podle něj ale není zatím možné s jistotou říci, zda státy, kam se vězni přepravovali, o tom věděly.

Vyzval také USA, aby se k problému konečně pořádně vyjádřily. "Je mi líto, že dosud nepodaly řádné informace ani vysvětlení," řekl Marty.

Podle dřívějších informací měly být věznice pro lidi, které Američané zadrželi pro podezření z terorismu, v Polsku a Rumunsku. Polsko už oznámilo, že bude případ vyšetřovat.

USA věznice i lety popíraly

S kauzou, že v zemích střední a východní Evropy se nacházejí tajné věznice CIA, kde jsou mučeni vězni, přišel na začátku listopadu americký deník The Washington Post. USA několikrát popřely, že by jakkoliv porušovaly lidská práva.

Ministryně zahraničí USA Condoleezza Riceová ještě minulý týden na návštěvě Evropy popřela, že by USA přepravovaly do Evropy vězně. [celá zpráva] Současně ale také připomněla, že ženevské konvence se podle rozhodnutí prezidenta George W. Bushe na lidi zadržené pro podezření z terorismu nevztahují.

Reklama

Související články

Němec popsal pobyt v tajném vězení CIA

Příběh jako z hollywoodských akčních filmů zažil na vlastní kůži a především proti své vůli jednačtyřicetiletý Němec libanonského původu Chálid Masrí. Jeho...

Výběr článků

Načítám