Hlavní obsah

V australském Sydney opět řádili mladí výtržníci

– SYDNEY

V australském Sydney v noci na úterý pokračovaly už třetím dnem rasové nepokoje. Mladíci arabského původu napadali chodce a ničili automobily a plenili obchody. Úřady sdělily, že nejméně sedm lidí včetně jednoho policisty utrpělo zranění. Zadrženo bylo nejméně 11 osob.

Článek

Terčem útoku se opět stalo bohaté předměstí Sydney, kam přijel dav výtržníků v konvoji čtyřiceti automobilů. Na stejném místě zaútočili už podruhé. Policie zabavila na 30 zápalných lahví a přepravky plné kamení.

"Tito kriminální výrostci vyhlásili válku naší společnosti a my je nenecháme vyhrát," uvedl premiér Nového Jižního Walesu Morris Iemma. "Nechci aby reputace Sydney jakožto tolerantního a mezinárodního města byla poskvrněn chuligány a kriminálníky, kteří chtějí uplatňovat jednání, jaké jsem viděli v posledních 48 hodinách."

Parlament proto umožní policii uzavírat předměstí, pátrat po zbraních, zavírat ochody s alkoholem a zabavovat auta.

Police nyní bude mít možnost zabránit opakování pondělní vzpoury, kdy kolona aut zamířila do Cronully poté, co se shromáždila v největší australské mešitě Lakemba.

Nepokoje propukly v Sydney v neděli nad ránem, když asi 5000 převážně opilých výtržníků v australských vlajkách za skandování rasistických hesel, začalo na pláži v Cronulle napadat arabsky vyhlížející osoby. Posléze se násilníci střetli i s policisty. Jejich řádění bylo reakcí na zprávy, že za útok z předchozího víkendu na dva dobrovolné členy pobřežní hlídky jsou zodpovědní mladíci libanonského původu.

Reklama

Výběr článků

Načítám