Hlavní obsah

Britové s úspěchem hasí ropný terminál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Britští hasiči v úterý uhasili sedmnáct z dvaceti hořících nádrží v ropném terminálu v Hemel Hampsteadu, kde vypukl požár v neděli. Soustředí se na největší nádrž v ohnisku požáru, na kterou stříkají pěnu. Do večera by měl být požár uhašen. V pondělí přitom po uhašení dvanácti nádrží museli přerušit práci. V jedné nádrži byla nebezpečná extrémně hořlavá kapalina.

Článek

Podle šéfa hertfordshirských hasičů Roye Whistlera bylo hašení přerušeno v pondělí kolem čtvrté odpoledne, aby se "ke katastrofě pro životní prostředí nepřipojila lidská tragédie".

"Pokračujeme v ochlazování nádrže, ale dokud si nebudeme jistí, co v ní je, tak jsme stáhli naše hasiče," uvedl. Nedělní exploze si zatím vyžádala 42 zraněných.

V terminálu zasahovalo od poledne 150 hasičů z dvanácti jednotek z celé Anglie. Mluvčí hasičů přiznal, že zásah teprve vstupuje do rozhodující fáze: "Začali jsme pracovat na menších nádržích a přesouváme se k větším ohňům." Na závěr se uhasí největší nádrž. Cílem je zabránit přenesení požáru na 7 nezasažených nádrží.

Dým nad Francií

Meteorologové podle družicových snímků uvedli, že postupně řídnoucí dým z požáru už je nad kontinentem a pohybuje se nad Bretaní a Normandií ke Španělsku. Britští experti po prvních analýzách tvrdí, že mrak kouře není zvlášť jedovatý; podobný názor mají i němečtí znalci.

Pokud jde o zdravotní a ekologické dopady, experti upozorňují zejména na drobné částice, které požár vystřelil do ovzduší a které mohou ztížit dýchání. Nicméně mrak kouře je nyní ve výšce asi 3000 metrů a zatím se nezdá, že by padal k zemi. Jelikož postupuje na Španělsko, střední Evropa není ohrožena. Koncentrace škodlivin se podle expertů spolu s postupem oblaku pronikavě snižuje.

Podle policie je oheň tak prudký, že pro vyšetřovatele bude velmi obtížné hledat na místě důkazy. Zatím se domnívají, že o nehodu, a ne o teroristický útok.

Reklama

Související témata:

Související články

Výbuch skladiště u Londýna zranil 39 lidí

Oblastí na severu od Londýna v neděli otřásly tři exploze. Výbuchy nastaly v části skladiště pohonných hmot nedaleko předměstí Hemel Hempstead v Hertfordshire....

Výběr článků

Načítám