Hlavní obsah

Thajský chlapec je sedmdesátou obětí ptačí chřipky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BANGKOK/PEKING

Ptačí chřipce podlehl ve středu pětiletý chlapec. Thajský ministr zdravotnictví v pátek řekl, že v jeho krvi byl nalezen virus H5N1. Stal se čtrnáctou obětí nemoci v zemi a  sedmdesátou ve světa ve světě.

Článek

"Chlapec zemřel ve středu v nemocnici města Ongkharak ve středothajské provincii Nakhon Nayok," řekl ministr  zdravotnictví Phinij Jarusombat. Hoch byl hospitalizován s normální virózou a nedostal lék proti ptačí chřipce Tamiflu, protože jeho rodiče lékařům nesdělili, že doma chovají slepice. Teprve později příbuzný lékařům řekl, že část jimi chovaných slepic pošla na chorobu připomínající ptačí chřipku a chlapci byl nasazen Tamiflu.

"Lék je účinný jen když je nasazen do 48 hodin od nakažení," řekl ministr. "Bohužel chlapec navštívil příliš mnoho klinik, než dostal správný lék." Příznaky nemoci se u něj projevily 29. listopadu.

Ve vesnici z níž chlapec pocházel, byla vyhlášena karanténa. Vybito bylo 544 slepic a kuřat.

V Číně onemocněla ptačí chřipkou vesničanka

Jednatřicetiletá žena rolníka z provincie Liao- ning se nakazila 30. října ptačí chřipkou, ale uzdravila se. V pátek to oznámilo čínské ministerstvo zdravotnictví. Z nemocnice byla žena propuštěna 29. listopadu.

V oblasti se rozšířila ptačí chřipka u drůbeže. Žena měla vysoké horečky a zasažené plíce. Testy potvrdily v krvi výskyt viru H5N1.

Ve čtvrtek byl výskyt viru ptačí chřipky H5N1 potvrzen na Ukrajině.  [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám