Hlavní obsah

Íránský prezident chce přestěhovat Izrael do Evropy

– MEKKA

Íránský prezident Mahmúd Ahmadí Nežád ve čtvrtek doporučil Západu, aby vyčlenil pro Židy území v Evropě a tam přesunul Izrael. V saúdskoarabské Mekce současně zpochybnil holocaust. Evropské země, USA i Izrael jeho výroky odsoudily jako urážlivé a hanebné.

Článek

"Některé evropské země trvají na tom, že Hitler nechal spálit a zavřít do koncentračních táborů miliony Židů," řekl íránský prezident. "Historici, komentátoři nebo vědci, kteří to zpochybňují, jsou vězněni a souzeni. Dejme tedy sionistům nějaké území v Evropě, v Německu nebo Rakousku, a nechme je tam založit svou vládu. Byli vystaveni bezpráví v Evropě, tak proč by měla odveta padat na Palestince? My takové rozhodnutí podpoříme a na takto ustavenou vládu nebudeme útočit. Odkud pochází většina z těch, kdo okupují Jeruzalém a vládnou mu? Většina z nich není z Palestiny, a přesto mají v rukou osud i životy Palestinců," prohlásil íránský prezident.

Mluvčí izraelského premiéra Raanan Gissin prohlásil, že Ahmadí Nežád vyjádřil to, "na čem se shodují určité kruhy v arabském světě, totiž že židovský národ nemá právo na demokratický stát v zemi svých předků". "Panu Ahmadí Nežádovi jenom připomenu, že my jsme zde byli dlouho předtím než jeho předci. A proto máme právo žít v zemi našich otců," řekl.

Ahmadí Nežád krátce po svém letošním zvolení řekl, že by Izrael měl být vymazán z mapy. Tamní konzervativci sice holocaust veřejně nezpochybňují, avšak bez ostychu říkají, že je rozsah vyhlazování Židů za války zveličován, aby Západ ospravedlnil poválečný vznik Izraele.

Evropa i USA jsou pobouřeny

Podle mluvčího Bílého domu Scotta McClellana jsou výroky "dalším důvodem, proč je tak důležité nedopustit, aby íránská vláda nevyvíjela jaderné zbraně".

Britský ministr zahraničí Jack Straw slova íránského prezidenta bezvýhradně odsoudil a označil je za naprosto nepřijatelná. "Takové komentáře nemají v civilizované politické debatě místo," řekl Straw jménem Evropské unie. Jeho výroky odsoudily i Berlín a Paříž  

Reklama

Související témata:

Související články

Irán zopakoval výzvu na vymazání Izraele

Iránský prezident v pátek zopakoval svá středeční slova o tom, že chce vymazat Izrael z mapy světa. Zhatil tak snahu íránských představitelů urovnat...

Výběr článků

Načítám