Hlavní obsah

Na Krymu potvrzen nebezpečný virus ptačí chřipky H5N1

ČTK, Novinky, RIA Novosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KYJEV/PRAHA

Ukrajinské úřady ve čtvrtek potvrdily, že se na Krymu objevilo ohnisko ptačí chřipky, kterou způsobuje na lidi přenosný virus H5N1. Podle specialistů jde o stejný virus, který byl nedávno zjištěn v Rumunsku a v Rusku, které s Ukrajinou sousedí.

Článek

"Máme informace, že byl zjištěn virus H5N1," prohlásil na tiskové konferenci v Kyjevě Vjačeslav German, který je zástupcem ředitele ukrajinského biotechnologického ústavu. Dodal, že vzorky tkání z nakažených opeřenců již byly poslány k dalším laboratorním analýzám do Ruska. Výsledky lze ale očekávat až za několik dní.

Ptačí chřipka se rozšířila v několika vesnicích na Krymském poloostrově. Do minulé soboty jí podlehlo na 2500 kusů drůbeže. Po zjištění nemoci vyhlásil prezident Viktor Juščenko ve třech postižených okresech výjimečný stav.

Pracovníci ministerstva pro mimořádné situace již provedli kontrolu u tamějších chovatelů domácí drůbeže a zlikvidovali na 30 tisíc kusů drůbeže.

První náznaky ptačí chřipky byly na Ukrajině zaznamenány již v září, ale úřady tehdy žádná opatření nepodnikly.

ČR zruší zákaz výstav ptáků

Česká republika od půlnoci zruší zákaz trhů a výstav drůbeže a ptáků, který přijalo v rámci opatření proti zavlečení ptačí chřipky na své území. Po čtvrtečním jednání Ústřední nákazové komise to řekl ministr zemědělství Jan Mládek.

Chovatelé budou moci také opět pořádat soutěže poštovních holubů. Česko zákaz svodů drůbeže a ptáků zavedlo od 22. října.

V platnosti zůstává další mimořádné opatření z konce října, kdy Česko v souladu s postupem EU až na výjimky zakázalo dovoz exotických ptáků ze zemí mimo unii. Stále také platí zákazy dovozu drůbeže, ptáků a dalších rizikových komodit ze zemí s výskytem ptačí chřipky.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám