Hlavní obsah

Britské konzervativce povede David Cameron

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Novým vůdcem britské opoziční Konzervativní strany se v úterý stal mladý poslanec a zastánce vnitřních reforem David Cameron (39). Ve vnitrostranických volbách porazil s více než dvojnásobnou převahou Davida Davise, který byl představitelem tradičnějšího křídla strany.

Článek

Pro Camerona hlasovalo přes 134 tisíc voličů, zatímco Davise podpořilo jen 64 tisíc. Nejdelší volby lídra v historii strany se účastnilo 78 procent z 250 tisíc členů strany, což Cameronovi dává silný mandát k takovým změnám, které uzná za vhodné. Chce z konzervativců vytvořit moderní a konkurenceschopnou stranu, která dbá na sociální spravedlnost.  

Podle prvních analýz má nový šéf šanci výrazně zlepšit postavení konzervativců. Mimo jiné by mohl přitáhnout straně nové sponzory a získat pro konzervativní politiku také více příslušníků středních vrstev a mladých lidí, kteří zatím podporovali spíše labouristy.

Nový vůdce se již dnes poprvé utká s ministerským předsedou Tonym Blairem v Dolní sněmovně, kde premiér každou středu před obědem odpovídá na otázky poslanců. Cameron dopředu ohlásil, že se nebude snažit o konfrontaci za každou cenu. "Když udělá vláda dobrou věc, budeme s ní spolupracovat. Když udělá chybu, budeme ji kritizovat," potvrdil včera a zdůraznil, že mu nejde o novinové titulky, ale o blaho země.

Cameron je letitým členem prestižního "nottinghillského klubu modernistů" a pro své předchůdce například vymyslel slogan o "soucitném konzervatismu". Jistou přítěží je mu fakt, že s otcem bankéřem, manželkou, která je dcerou baroneta, a elitním vzděláním v Etonu a Oxfordu patří k nejprivilegovanějším Britům. Veřejnost si však získal mimo jiné obětavou péčí o tříletého syna Ivana, postiženého obrnou. Dokázal odolat také tlaku bulvárních médií, vytýkajících mu drogově závislého příbuzného.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám