Hlavní obsah

Prohlášení o bin Ládinovi bylo staré

Prohlášení jednoho z nejvyšších vůdců sítě al-Kajdá Ajmána Zavahrího, které ve středu odvysílala televize Al-Džazíra, je staré a bylo zveřejněno omylem. V pozdější zprávě to přiznal šéfredaktor Al-Džazíry Ahmad Šajch.Druhý muž teroristické sítě al-Kajdá Ajmán Zavahrí v něm tvrdil, že Usáma bin Ládin žije a vede svatou válku proti Západu.

Článek

"Al-Kajdá je díky bohu stále základnou pro džihád. Její kníže šajch Usáma bin Ládin, ať ho bůh ochraňuje, stále vede její džihád," říká v nahrávce Zavahrí. Podle něj zpráva, že se bin Ládin těší dobrému zdraví,  je "poselstvím radosti pro všechny muslimy".

Tvrdí, že al-Kajdá je "lidovou organizací bojující s novou křižácko - sionistickou kampaní vedenou Západem a Izraelem na obranu všech napadených muslimských zemí".

Ajmán Zavahrí vyzval také všechny, aby útočili na ropná zařízení v muslimských zemích, "protože většina příjmů z této ropy jde nepřátelům islámu".

Zavahrí je ideolog al-Kajdá

Z nahrávky zachycující Zavahrího v pokoji s bílými stěnami není jasné, kde byla pořízena. Zveřejněna byla na internetových stránkách, kde se obvykle objevují poselství teroristů. Kameraman poznamenal, že rozhovor připomíná čtvrté výročí útoků na New York a Washington.

Zavahrí se naposledy objevil na videu v říjnu. Tehdy vyzýval muslimy, aby pomohli obětem zemětřesení v Pákistánu, přestože jeho vláda je "agentem" Spojených států.

Oční chirurg Ajmán Zavahrí, na jehož hlavu vypsala vláda USA odměnu 25 miliónů dolarů, je druhým nejhledanějším teroristou. Je považován za hlavního ideologa al-Kajdá. Někteří experti se domnívají, že také připravil útok z 11. září.

Reklama

Výběr článků

Načítám