Hlavní obsah

Íránská vláda chce postavit druhou jadernou elektrárnu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TEHERÁN

Íránská státní televize oznámila, že země postaví druhou jadernou elektrárnou. Země je často podezřívána, že se pokouší vyrobit jadernou zbraň.

Článek

Elektrárna by měla stát na hranici s Irákem. Ta první, kterou země postavila společně s Ruskem, stojí v Perském zálivu v přístavu Bušehr, dosud ale není v provozu.

V polovině listopadu se spekulovalo o tom, zda Írán získal na černém trhu návody na sestavení atomové zbraně. Mnoho mezinárodní pozorovatelů si také myslí, že země používá jaderné elektrárny právě jako maskování pro sestavení jaderné zbraně.

V neděli varoval izraelský předák pravicové strany Likud Benjamin  Netanjahu, že on osobně by v případě zvolení premiérem podporoval letecké útoky na íránský jaderný arzenál.

"Izrael nemůže dovolit Íránu, aby jej ohrozil jaderným nebezpečím," řekl Netanjahu. Podle něj by Izrael mohl letecky zaútočit na jaderné reaktory Íránu podle vzoru z roku 1981, kdy zaútočil na iráckou jadernou elektrárnu v Osariku.

Reklama

Související témata:

Související články

Rusko prodává Íránu protiraketový systém

Rusko se rozhodlo prodat do Íránu několik moderních protiraketových komplexů Tor M-1, na západě označovaných jako SA-15 Gauntlet, napsal v pátek s odvoláním...

Výběr článků

Načítám