Hlavní obsah

CIA držela omylem ve vězení pět měsíců Němce

– WASHINGTON
ČTK, Novinky, The Washington Post

Spojené státy loni Německu přiznaly, že jejich Ústřední zpravodajská služba CIA pět měsíců věznila na tajném místě Němce, o němž si mylně myslela, že je teroristou. Uvedl to v neděli americký deník The Washington Post Washington případ nepotvrdil, ale možnost podobného přehmatu nevyloučil.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky
Článek

O případu informoval v roce 2004 Německo americký velvyslanec v Berlíně Daniel R. Cross. Instrukce dostal přímo od ministerstva vnitra přes pobočku CIA v Berlíně, protože byly příliš citlivé na to, aby mohly jít běžnými diplomatickými kanály. Německého ministra vnitra ubezpečil, že Spojené státy Němce libanonského původu Khaleda Masriho, kterého držely pět měsíců, rychle propustí. Požádal ministra, aby o případu nehovořil. 

Masri byl podle listu unesen loni,když na dovolené cestoval po Evropě. Byl odvlečen do amerického vězení v Afghánistánu, kde byl mučen a vyslýchán pro podezření z napojení na teroristickou síť al-Kajdá. Německá prokuratura nyní zkoumá stížnost, kterou Masri podal na americké úřady.

CIA, ambasáda USA v Německu, německé ministerstvo vnitra a německé velvyslanectví ve Washingtonu podle agentury AP odmítly tvrzení deníku The Washington Post přímo komentovat.

Bezpečnostní poradce americké ministryně zahraničí Stephen Hadley jen v obecné rovině prohlásil, že podobná praxe není oficiální linií Washingtonu, ale připustil, že "chyby se stávají a lidé tuto linii překračují". Ujistil, že takové případy USA důsledně vyšetřují a viníky trestají.

Skandál CIA s tajnými věznicemi se rozrůstá

Případ je další ranou pro CIA, která čelí skandálu s tajnými věznicemi. Ukazuje, jak nebezpečné je, když můžou některé složky operovat tajně bez kontroly. Omyly se pak obtížně napravují. Případ též ukazuje, že tlak na CIA k zatýkání teroristů po atentátech v USA 11. září 2001 vedl někdy k zatčením, která se zakládala na nedostatečných důkazech či spekulacích. Americké tajné služby přitom zadrželi od září 2001 na 3000 osob včetně několika činitelů al-Kajdá.

Podle jednoho amerického představitele, kterého citoval The Washington Post, se však u asi třicítky zadržených nyní ukazuje, že byli podezříváni mylně. Jiné zdroje uvádějí menší počet, ale podobné přehmaty nepopírají.

Masri je asi mužem, o kterém v neděli hovořil Americký svaz na ochranu občanských svobod (ACLU). Svaz uvedl, že hodlá žalovat představitele CIA za to, že svým agentům "nařídili unést nevinného muže, uvěznit bez možnosti kontaktu s vnějším světem, bít jej, dávat mu drogy a přepravit do tajné věznice v Afghánistánu". Muže slíbila představit příští týden na tiskové konferenci.

Reklama

Související články

AI potvrzuje existenci utajovaných věznic CIA

Organizace Amnesty International (AI) zabývající se ochranou lidských práv v úterý uvedla, že má důkazy svědčící o existenci tajných věznic USA. Vyplývá...

Výběr článků

Načítám