Hlavní obsah

V Bratislavě protestovalo několik stovek policistů

– BRATISLAVA
Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Sobotní protestní shromáždění stovek policistů na bratislavském Náměstí svobody bylo namířeno především proti postupu ministra vnitra Vladimíra Palka. Ministr vnitra totiž po minulém protestu přeřadil šéfa odborového svazu policie Miroslava Litvu z vedoucí funkce na post řadového policisty.

Článek

Podle odborářů tímto došlo k porušení základních lidských práv a svobod. "Došlo k porušení práva na shromažďování a na svobodu slova. Náš předseda byl potrestaný za svůj názor," uvedl místopředseda odborového svazu policie Štefan Dvorský. Policisty přišli povzbudit stovky odborářů z jiných odborových svazů z celého Slovenska.

Ministr Palko čelí ostré kritice za svůj postup i ze zahraničí. Předseda Evropské konfederace policie EuroCOP Heinz Kiefer tento týden osobně navštívil slovenského ministra vnitra a žádal nápravu. "Je nepřípustné, aby policisté byli diskriminováni za to, že obhajují zájmy odborů. EuroCOP podobný postup nebude tolerovat. S panem ministrem jsem se domluvili, že do dvou měsíců nás bude informovat o vývoji situace," uvedla Kiefer.

Na prvním protestním shromáždění policistů, které se konalo před měsícem v Bratislavě, žádali policisté vyšší platy. Bylo to vůbec první protestní vystoupení příslušníků policie na Slovensku od roku 1989. Na náměstí se tehdy objevil také transparent, který hlásal: "Když stát policistu nezaplatí, mafie to ráda udělá". Rovněž tento transparent pobouřil ministra Palka, který žádal prověření policistu, který ho držel v rukou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám