Hlavní obsah

Maročan kvůli víře držel dcery v domácím vězení

PAŘÍŽ

Maročan žijící ve Francii doma celá držel v domácím vězení ve jménu islámu manželku a čtyři dcery, které nikdy nebyly ve škole. V pátek stanul opřed soudem. Žalobce pro něj požaduje trest osmiměsíčního vězení a také jej chce zbavit rodičovských práv.

Článek

Obviněný opustil přelíčení ve městě Valence ihned poté, co zjistil, že v čele soudu a žaloby jsou ženy stejně jako zapisovatelka. Již dříve vysvětlil, že nechtěl, aby jeho dcery chodily do školy bez závoje, jak požadují úřady. O výši trestu za porušení zákona o povinné školní docházce rozhodne soud 6. ledna.

Hlavní náplní života dcer ve věku 14, 13, 10 a čtyři roky nesměly do školy, ani vycházet ven, jen výjimečně muž dovolil ženám jít na chodbu jejich domu v obci Romans-sur-Isére. Číst směly jen korán. Úřady zasáhly poté, co nejstarší dívce podařilo zavolat na číslo pro mučené děti, které jí řekl tajně na chodbě sociální pracovník.

Na výchovu a školní vzdělání dcer přitom otec pobíral měsíčně od francouzského státu přes 1400 eur (přes 42 000 korun). Dcery byly umístěny do dětského domova, který nachází nedaleko nového bydliště jejich matky, která je může často navštěvovat. 

Nízká vzdělanost dětí přistěhovalců, často provázená negramotností, a s ní spojené pozdější problémy s nacházením práce jsou označovány za hlavní příčiny nedávných nepokojů v chudých předměstích francouzských měst. Mladí lidé, většinou Francouzi arabského a afrického původu, při několikatýdenním násilí zapálili tisíce aut a poničili stovky objektů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám