Hlavní obsah

Novorozeně mělo v krvi 1,4 promile alkoholu

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
BRATISLAVA

Když 30letá matka ze středoslovenské obce Horné Sŕnie porodila sama doma bez pomoci svého syna, novorozeně mělo v krvi 1,4 promile alkoholu. Dítě se vzápětí udusilo pupeční šňůrou ještě před příjezdem zdravotníků.

Článek

Matka v průběhu těhotenství navštěvovala lékaře nepravidelně a poprvé k němu šla až ve 22. týdnu těhotenství. Po celou dobu pila a nakonec porodila doma bez pomoci. "Moje dcera je alkoholička. Už v minulosti k tomu měla sklony, a když se vdala spadla úplně na dno," říká její matka, která se stará o osmiletého vnuka Ondreje. "Nechce být s matkou, vždyť jaký život by ho s ní čekal," dodává.

Případ vyšetřuje policie, ale matka - alkoholička zatím obviněna nebyla. Podle primáře nemocnice v Trenčíně Miroslava Chovance se u dospělého hodnotí 1,4 promile alkoholu v krvi jako těžký stupeň opilosti.

"U novorozeněte to může znamenat smrt," konstatoval. Primář už zažil několik případů, kdy alkoholičky porodily dítě a novorozeně mělo abstinenční příznaky. "Alkohol přechází přes placentu do krve dítěte a působí velmi negativně. Může poškodit mozek i další orgány," upozornil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám