Hlavní obsah

AIDS: východní Evropa se přibližuje Africe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od roku 1988 připadá na 1. prosince Světový den boje proti AIDS, vyhlášen byl Světovou zdravotnickou organizací z podnětu mezinárodní konference o AIDS, která se konala před sedmnácti lety v Londýně. Masové šíření viru HIV a s ním spojené smrtelné nemoci AIDS si lidé stále spojují spíše s chudými státy černé Afriky. Evropští experti ale varují, že svůj velmi rizikový prostor má i starý kontinent. Je jím východ Evropy.

Článek

Nejvyšší nemocnost AIDS ze všech evropských zemí vykazuje lidnaté Rusko. Východoevropské regiony postsovětského prostoru, zejména Ukrajina, ale tabulkám vévodí i v rychlosti růstu tohoto onemocnění. Vyplývá to ze studie vypracované v rámci Programu OSN pro boj proti viru HIV a nemoci AIDS (UNAIDS).

V Rusku má nyní virus ve svém těle asi milión ze 143 miliónů obyvatel. Z asi osmdesáti procent jde přitom o Rusy mladší třiceti let. Pro srovnání - v západní Evropě je v této věkové skupině asi 30 procent HIV pozitivních.

Ve východoevropském regionu je podle UNAIDS celkem 1,6 miliónu HIV pozitivních, tedy o dvě stě tisíc více než loni. Alarmující čísla přicházejí podle agentury DPA z Ukrajiny, Srbska i Bulharska. Celosvětově je podle expertů OSN letos ve světě rekordní počet 40,3 miliónu lidí infikovaných HIV, z nich se asi pět miliónů nakazilo v průběhu roku 2005. Nemoci AIDS letos podlehly tři milióny lidí, z toho více než 500 tisíc dětí. 

Ačkoli se potřebné léky staly dostupnými kromě severní Ameriky a západní Evropy například i v Brazílii, Chile či na Kubě, kvalifikované lékařské péče se dostane jen každému sedmému nemocnému s AIDS v Asii a jen desetině postižených v Africe.

Na Krymu pomáhají bojovat s AIDS i Češi

Češka Dagmar Kuzmová přijela do hlavního města krymského poloostrova loni na podzim s jediným úkolem: pomoci vybudovat organizaci, která by pomáhala zvládnout epidemii AIDS na Ukrajině.

S hrozbou AIDS se Ukrajinci sžívají jen pomalu. Obtížně se daří bořit mýty. "Spousta lidí kupříkladu stále věří, že nemoc se týká jen narkomanů a prostitutek, odmítají pochopit, že nakazit se může prakticky každý," říká Kuzmová.

V Simferopolu stráví mladá Češka ještě jeden rok. Výsledkem její mise by měla být moderně fungující organizace na pomoc lidem nakaženým virem HIV.

ČR patří mezi země s nejnižším počtem nakažených

V České republice by mohlo podle odhadů odborníků být asi 4 tisíce lidí infikovaných virem HIV. Národní referenční laboratoř pro AIDS ke konci října registrovala 807 případů infekce HIV u českých občanů, dalších zhruba 200 identifikovala u cizinců.

Skutečný počet nemocných se ale dá jen těžko zjišťovat, lidé za odborníky přicházejí v různých stadiích nemoci. Letos již přibylo 76 nových případů, o čtyři více než loni. Virus HIV se v Česku přenáší převážně sexuální cestou, takto jej získalo 85 procent nemocných. Největší počet nemocných má hlavní město Praha. Více než 40 případů nemocných laboratoře registrovaly i ve Středočeském, Karlovarském a Ústeckém kraji.

Česká republika stále patří mezi země s nejnižším počtem nemocných na počet obyvatel. Tato situace se ale může velmi rychle změnit, varují odborníci. Například v Británii prudce vzrostl počet nemocných vlivem migrace během několika let.

Česká společnost AIDS připravila na světový den boje proti AIDS pro obyvatele Prahy informační stánek na Václavském náměstí. Společnost pro plánování rodiny a sexuální výchovu bude pořádat sbírku Červená stužka, jejíž výtěžek půjde na provozování Domu světla, který nabízí bezplatné anonymní testování a pomoc nemocným.

V Plzni vypravili pro tento den speciální tramvaj, v níž budou hygienici a studentky zdravotnické školy seznamovat veřejnost s problematikou nemoci AIDS a rozdávat informační letáky a kondomy.

Anketa

Myslíte si, že AIDS je pro ČR vážnou hrozbou?
Ano
90,3 %
Ne
9,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2238 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám