Hlavní obsah

OSN žádá rekordní 4,7 miliardy dolarů na humanitární pomoc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK

Organizace spojených národů bude v roce 2006 potřebovat 4,7 miliardy dolarů (asi 115 miliard Kč) pro oběti přírodních katastrof, válek a hladu. Jde o nejvyšší částku v historii. V noci na čtvrtek o ni požádal členské země OSN generální tajemník organizace Kofi Annan a koordinátor humanitární pomoci Jan Egeland.

Článek

"Nevěřím, že bychom požadovali moc. Ta částka odpovídá dvěma šálkům kávy pro miliardu lidí žijících v bohatých zemích nebo vojenským výdajům ve světě za dva dny," řekl Egeland.

"Ve světě bohatství představuje pokračující strádání hroznou skvrnou v našem svědomí. Je neomluvitelné se nesnažit snížit utrpení za pomoci všech, uvedl na úvod Kofi Annan. Pomoc má být poskytnuta 31 miliónům lidí v 26 zemích. Ze sumy žádané OSN pro humanitární účely se v průměru sejde asi 68 procent, řekl koordinátor.

Důvodem pro zvýšené požadavky je narůstající počet přírodních katastrof, změny klimatu, jež způsobují hladomory, a růst počtu konfliktů v různých zemích. "I my na tom budeme lépe, když splníme své úkoly v humanitární oblasti. Svět to od nás očekává," zdůraznil Egeland.

Podle studie OSN žije většina chudých lidí na africkém kontinentě. Z uvedených 4,7 miliardy dolarů bude asi 1,5 miliardy potřeba na to, aby byla do praxe uvedena mírová dohoda mezi znepřátelenými skupinami v Súdánu.  "V Darfuru to není dobré," uvedl Egeland. Další 1,6 miliardy dolarů potřebuje Kongo, kde stále ještě denně umírá 1000 lidí. Peníze půjdou i do Čečenska a do západní Afriky, zejména do Libérie a na Pobřeží slonoviny.

Loni začátkem prosince žádala OSN své členy o 1,7 miliardy dolarů na humanitární pomoc. Tato částka ale byla drasticky zvýšena, když vlna tsunami zasáhla 26. prosince 12 zemí kolem Indického oceánu. Počet dárcovských zemí se zvýšil z 27 na 71, uvedl Egeland.

Reklama

Výběr článků

Načítám