Hlavní obsah

Pokousané Francouzce transplantovali obličej

PAŘÍŽ

Tým francouzských lékařů transplantoval v Amiensu o víkendu rty, bradu a část nosu ženě, kterou znetvořil pes. Lékaři o několikahodinové operaci informovali ve středu s tím, že se pacientce daří dobře. Nevypadá však jako dříve, nemá ale ani rysy dárkyně, která byla ve stavu klinické smrti.

Článek

Osmatřicetileté pacientce byla transplantována kůže, podkožní tkáň a část svalstva tváře s cévami. Stalo se to se souhlasem rodiny dárkyně, která pocházela z Lille. Pacientka dostala silné dávky léků potlačujících imunitní reakci organismu. Tělo se bez nich brání přijmout cizí tkáň.

Pacientku letos na jaře napadl pes a ukousl jí část obličeje včetně obou rtů. Žena jen s obtížemi mohla mluvit a jíst.

Tým lékařů vedli profesor Bernard Devauchelle a lyonský chirurg Jean-Michel Dubernard, který se v roce 1998 proslavil první transplantací ruky a o dva roky později transplantoval jednomu pacientovi obě ruce.

Začátkem loňského roku způsobil ve Francii rozruch plán chirurgů z nemocnice v Créteil u Paříže transplantovat těžce znetvořenému pacientovi tvář zemřelého člověka. Národní poradní výbor pro etiku ale operaci nepovolil. Uvedl, že transplantace celé tváře z lékařského  hlediska nepřipadá v úvahu, a pokud jde o transplantaci části tváře, doporučil další výzkumy.

Metoda by mohla pomoci lidem s popáleninami, jimž se zatím transplantuje vlastní tkáň, specialisté ale varují, že po vysazení léků potlačujících imunitní reakci může vzrůst nebezpečí rakoviny a žena bude trpět dechovými potížemi. Navíc transplantace tváře vyvolává etické otázky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám