Hlavní obsah

V Belgii zatýkali verbíře atentátníků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUSEL

Belgická policie ve středu zadržela v Bruselu, Antverpách, Tongerenu a v Charleroi 14 osob spojených s případem nejmenované držitelky belgického pasu, která před nedávnem spáchala sebevražedný atentát v Iráku. Devět z nich bylo vzato do vazby.

Článek

Podle generálního prokurátora Daniela Bernarda byl zátah veden proti strukturám, jež organizují nábor sebevražedných atentátníků a jejich dopravu do Iráku. Zásah urychlilo zveřejnění zprávy, že v Iráku zaútočila belgická atentátnice.

Podle justičních zdrojů se žena "s belgickým pasem a belgickým jménem" vydala do Iráku v doprovodu manžela, muslimského radikála, kvůli němuž dříve přestoupila na islám. Vyhodila se do vzduchu 9. listopadu poblíž Bagdádu.

Podle listu Le Soir svědčí případ o aktivitě sítí napojených na irácké teroristy v řadě evropských. Jejich páteř tvoří obvykle bývalí povstalci a dobrovolníci z Afghánistánu.  Ze 13 údajných členů marocké Skupiny islámských bojovníků, kteří jsou souzeni nyní v Bruselu, nejméně dva přiznali, že se chystali jet do Iráku a obětovat se v boji proti Američanům.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám