Hlavní obsah

Aktivisté Greenpeace narušili Blairův a Paroubkův projev

LONDÝN

Dva demonstranti narušili v úterý průběh konference uspořádané Konfederací britského průmyslu. Před začátkem vylezli na střechu haly dva odpůrci jaderné energie a vyvěsili transparent. Britský premiér promluvil s třičtvrtěhodinovým zpožděním v menším sále. Český premiér Jiří Paroubek po poledni promluvil už v hlavním sále.

Článek

Novinkám mluvčí vlády Lucie Orgoníková řekla ve 12:30: "Premiér hovoří, program už probíhá podle plánu a konference se přesunula zpátky do hlavního sálu."

Její začátek narušili dva aktivisté Greenpeace.  V hlavním sále, kam pronikli,  vyvěsili transparent "Jaderná energie: To není odpověď". Žádali o možnost pronést desetiminutový projev s tím, že jinak budou pokračovat v protestu. Nad hlavami účastníků začali sypat samolepky. Jeden z nich byl horolezec a oba se přivázali k střeše.

Pořadatel nabídl dvěma zástupcům Greenpeace, aby po skončení projevu položili premiérovi první otázku, ti to však odmítli. Pořadatel se proto rozhodl projev přesunout do vedlejší místnosti. Nebylo možné je sundat: "To, co dělají je docela nebezpečné a jejich bezpečnost je nadřazena tomu, dostat je ze střechy dolů," uvedl mluvčí pořadatele, který dodal, že bezpečnostní opatření byla velmi vysoká.

Právě selhání velmi přísných bezpečnostních opatření vyvolalo mezi organizátory zděšení. Jeden z organizátorů ČTK řekl, že demonstranti se na konferenci akreditovali jako zástupci nikdy neexistující telekomunikační firmy. Byli oblečeni v žlutých bundách a zřejmě měli pásky účastníků konference.

Tony Blair pro jadernou energii

Tony Blair pak v projevu uvedl: "Jaderná energie je přirozeně obtížné a téma, přestavující výzvu. Jako u mnoha jiných témat k němu potřebujeme demokratickou debatu a ne jen protesty a demonstrace, které mají zastavit svobodu vyjádření odlišných pohledů."

Podle Blaira právě jaderná energie může zbrzdit oteplování klimatu i růst cen energií. Británie od roku 2003 už musí dovážet plyn.  Bývalý ministra životního prostředí Michael Meachle namítá, že jaderná energie je drahá, při její výrobě vzniká nebezpečný odpad a elektrárny mohou být cílem teroristů.

Reklama

Výběr článků

Načítám