Hlavní obsah

Vatikán dál brání homosexuálům, aby se stali kněžími

VATIKÁN, 29. listopadu 2005

Vatikán v úterý zveřejnil dokument, který nadále braní, aby se kněžími stali homosexuálové nebo lidé, kteří je podporují. Dokument vypracovala kongregace pro katolickou výchovu a papež Benedikt XVI. jej schválil 31. srpna.

Článek

Katolická církev považuje homosexualitu za "smrtelný hřích", který nemůže být za žádnou cenu ospravedlněn. Podle dokumentu není homosexualita orientací ale jen návykem. V textu ale Vatikán současně vyzývá, aby církev chovala k homosexuálům hluboký respekt a zamezila jejich další diskriminaci.

Podle dokumentu na kněze nemohou studovat homosexuálové. "Jestliže seminarista provozuje homosexuální praktiky nebo ukazuje homosexuální sklony, jeho duchovní vůdce i zpovědník mají za povinnost mu to rozmlouvat ."

Vatikán v dokumentu nařizuje, aby se vysvěcení odmítalo nejen seminaristům, kteří jsou aktivními homosexuály, ale i těm adeptům, u nichž se projevují "hluboce zakořeněné homosexuální sklony". Stejně tak nemají být vysvěcováni žadatelé, kteří podporují "kulturu gayů".

Muži s "homosexuálními sklony" budou moci být vysvěceni na kněze, ale pouze tehdy, budou-li alespoň tři roky zdrženliví, a tak svůj sklon překonají.

I tak panuje obava, že seminaristů ubude, a to zejména v USA, kde čtvrtina katolických kněží jsou homosexuálové. Dokument se přitom nijak nezbývá homosexualitou u již vysvěcených kněží. V podobném dokumentu z roku 1961 se církev už snažila zamezit homosexuálům stát se kněžími.

Dokument reaguje na skandál, který v roce 2002 otřásl americkou katolickou církví, kde kněží zneužívali teenagery. O jeho vypracování se zasadil Jan Pavel II.

Reklama

Výběr článků

Načítám