Hlavní obsah

Evropský tisk bruselský minisummit nepřesvědčil

– PRAHA

Úterní rozhodnutí čtyř členských zemí Evropské unie založit do roku 2004 "jádro kolektivní evropské obrany", které by mělo být schopno vést vojenské operace nezávisle na strukturách NATO, vyvolalo v dnešním tisku ostatních zemí úvahy, kam vše směřuje. Převládá názor, že iniciativa je zatím nepřesvědčivá a trpí nedostatkem věrohodnosti.

Článek

Italský deník La Repubblica vidí v úterním minisummitu "další vedlejší škody americko-britské invaze do Iráku". "Samozřejmě se všichni účastníci předháněli v tvrzení, že iniciativa není namířena proti USA, naopak má transatlantické vztahy posílit. Ale otevřeně řečeno je cílem "staré Evropy" právě vytvoření vojenského pólu, který by sice byl s USA ve spojeneckém vztahu, přesto ale na nich nezávislý. Na tomto vojenském pólu by pak bylo možné založit autonomní zahraniční politiku EU", míní list.

Kommersant: první pokus o protiváhu NATO

Ruský deník Kommersant nepochybuje: "Paříž a Berlín budují protiváhu k USA v oblasti obrany. Byl to první vážný pokus o vytvoření alternativy vůči Severoatlantické alianci dominované Spojenými státy. Pochopitelně ale účastníci minisummitu takovou interpretaci všemi možnými způsoby dementovali."

Presse: země čtyřky neutrácí za armádu

Skepticky vidí úterní minisummit v Bruselu konzervativní rakouský deník Die Presse. "Co Německo, Francie, Belgie a Lucembursko předložily, není nijak přesvědčivé k tomu, aby to evropské obranné politice poskytlo nové impulsy. Smělé cíle čtyřky jsou zpochybněny už tím, že tři z jejích členů patří k zemím, které na obranu vydávají v EU nejméně. Hodnověrná by ale společná obrana byla jen tehdy, pokud by se evropské vojenské kapacity co nejrychleji modernizovaly a posílily. To však stojí moc peněz, a to dvojnásob v době, kdy utahování opasku ve státních výdajích je heslem dne," píše list.

Independent: Británie zas zůstala mimo

Londýnský liberální deník The Independent vyslovuje obavy, že Británie "zase propásla být u toho". "Britská vláda nepochybně bude iniciativu čtyř bagatelizovat otázkou, jak může být evropská obranná politika organizována bez vojensky nejsilnější země kontinentu - Velké Británie. Měla by si ale uvědomit, že z iniciativ podobného charakteru vznikla kupříkladu i jednotná měna euro, a její zavedení nevedlo k rozkolu v EU, ale způsobilo prostě, že Británie zůstala mimo," píše list.

Guardian: schopnou armádu má jen Francie a Británie

Čtveřice zemí odmítla varování, že její iniciativa by mohla zkomplikovat situaci uvnitř EU a vést k rozpadu NATO. The Guardian si ovšem myslí, že rozhodnutí z Bruselu mohou dále prohloubit spory s Británií a USA

Britové neváhají připomenout, že v EU jsou jen dvě skutečně akceschopné armády, britská a francouzská. Jsou si tedy jisti, že bez nich se vojenské koalice v EU vytvářet nedají.

Financial Times: nejdřív je třeba restrukturalizovat

Německo pokračuje ve snižování vojenského rozpočtu a Belgie ani Lucembursko zatím nepodnikly nic v restrukturalizaci svých armád, připomíná The Financial Times. Guardian spočítal, že Německo utrácí na obranu 1,5 procenta svého hrubého domácího produktu, Belgie 1,3 procenta a Lucembursko 0,8 procenta. Británie a Francie utrácejí asi 2,5 procenta, USA tři.

Reklama

Související témata:

Související články

Čtyřka rebelů zakládá konkurenci sil NATO

Nejvyšší představitelé čtyř evropských zemí se dnes v Bruselu dohodli na budoucích vojenských operacích nezávislých na akcích NATO. Plánované aktivity Belgie,...

Výběr článků

Načítám