Hlavní obsah

Británie šetří otřesnou šikanu v armádě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Britské ministerstvo obrany začalo vyšetřovat případ šikany britských vojáků sloužících u námořnictva. Média mají k dispozici záběry, na nichž jsou nazí mladíci, kteří jsou nuceni zápasit a být u toho šikanováni svým okolím. Jedná se prý o nováčkovský rituál. Jeden z námořníků skončil v bezvědomí.

Článek

Záběry se podařilo natočit jednomu z vojáků, pak je poslal deníku The News of The World. Na filmu je jeden z mladíků, který odmítl zápasit holými pěstmi, důstojník převlečený za ošetřovatelku ho kopl do obličeje a nechal v bezvědomí ležet. V kruhu kolem stojí několik dalších rekrutů, také nahých.

Záběry byly podle deníku natočeny v kasárnách v Bickleigh poblíž jihoanglického Plymouthu.

Podle bývalého velitele britské armády v Bosně Boba Stewarda nebude ministerstvo takové praktiky tolerovat. "Je to vzdáleno jakémukoliv výcviku," řekl.

Podle armádního experta Charlese Heymana je ale pravost záběrů nejprve třeba ověřit. Příslušná jednotka je podle něj natolik disciplinovaná, že by byl překvapen, kdyby se tam něco takového dělo. Podle něj by to navíc nebylo poprvé, co média vojákům takto "skočila na špek".

Poté, co britský list Daily Mirror loni uveřejnil falešné snímky britských vojáků údajně týrajících irácké zajatce, musel odstoupit šéfredaktor listu Piers Morgan.

Reklama

Výběr článků

Načítám