Hlavní obsah

V Rafáhu byl otevřen přechod mezi Egyptem a pásmem Gazy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

RAFÁH

Hraniční přechod mezi pásmem Gazy a Egyptem byl v pátek slavnostně otevřen v Rafáhu. Od soboty bude sloužit Palestincům čtyři hodiny denně. Palestinci tak mohou poprvé od roku 1967 volně vyjíždět do zahraničí bez nutnosti souhlasu Izraele, který oblast okupoval. Na hranicích jich již čekaly desítky.

Článek

Otevření byl přítomen předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás, který slavnostně přestřihl pásku a uvedl, že se "splnil sen" pro 1,3 miliónu obyvatel pásma Gazy.

Otevření přechodu má napomoci ekonomice pásma a je považováno za významný krok na cestě k samostatnosti Palestiny. Současně upevnilo pozici Abbáse před volbami plánovanými na 25. ledna. Abbás v projevu popřel, že by se kvůli rozporům ve vládním hnutí Fatah volby odložily. Sdělil také, že Palestinci musí skoncovat s nezákonnostmi na svých územích, aby mohli zahájit ekonomickou obnovu a oživit mírový proces. Proto se podle jeho slov uskuteční na Západním břehu Jordánu a v pásmu Gazy velká bezpečnostní operace.

Přechod budou střežit palestinští a egyptští pohraničníci pod dozorem 50 až 70 pozorovatelů z EU. Izrael přechod v Rafáhu uzavřel 7. září těsně předtím, než opustil pásmo Gazy, měl strach, že se přes něj do pásma z Egypta dostávaly zbraně a teroristi. Zbraně se předtím pašovaly tunely pod Rafáhem. Izrael bude nadále mít možnost sledovat záběry z bezpečnostních kamer, i když jeho vojáci přímo na hranici nebudou přítomni.

Pásmo Gazy bylo od roku 1967 pod okupační správou Izraele. Egyptsko-izraelská smlouva z roku 1979 slibovala další jednání o osudu tohoto území, ale teprve roku 1993 byla uzavřena dohoda o omezené autonomii arabského obyvatelstva v pásmu Gazy a části Západního břehu Jordánu. V letech 1948 až 1967 byla tato část britského mandátu součástí Egypta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám