Hlavní obsah

Generální stávka ochromila Itálii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ŘÍM

Itálii v pátek ochromila generální stávka proti plánovaným škrtům v rozpočtu pravicové vlády. Dopoledne nefungovala železniční doprava, odpoledne byla pak zastavena doprava letecká. Státní zaměstnanci zastavili práci na celý den, v nemocnicích byl zachován jen minimální provoz k nezbytnému ošetření pacientů.

Článek

Ve většině odvětví byla vyhlášena stávka na čtyři hodiny, ovšem v různých částech dne, na železnici od 9:00 do 13:00, v letecké dopravě od 12 do 16 hodin. O tom rozhodovaly místní odborové centrály. V Římě nejezdila hromadná doprava od 9:30 do 13:30. Nefungují ani banky a pošta.

Stávku uspořádaly tři největší odborové centrály v zemi, levicová CGIL, katolická CISL a umírněná UIL. Odbory vyzvaly k masovým pouličním demonstracím. V mrazivém počasí se však první skupiny demonstrantů začaly objevovat až před polednem.

Jedná se o pátý podobný projev nesouhlasu se snahou vlády Silvia Berlusconiho omezit sociální vymoženosti od jeho nástupu k moci před čtyřmi lety a již o druhou stávku ohledně rozpočtu. Vláda chce snižovat výdaje pro sociální sféru, kulturu a školství. Premiér Berlusconi odmítl kritiku a odsoudil "mobilizaci důchodců" v narážce na to, že ve velkých odborových ústřednách tvoří důchodci většinu. Jeho ministr průmyslu Adolfo Urso vyjádřil přesvědčení, že za odborářskými hesly se skrývá politikaření.

Zrušené lety

ČSA kvůli stávce posunuly odlet odpoledních linek do Benátek a Říma tak, aby letadla v Itálii přistála až po skončení stávky. Italská Alitalia zrušila let z Prahy do Milána a z Milána do Prahy spolu s dvěma sty dalších. Let Alitalie do Říma byl také posunut.

Do protestu se zapojí i umělci. Opery po celé Itálii se rozhodly dát najevo nespokojenost s Berlusconiho škrty simultánním koncertem Verdiho Rekviem jako "symbolu nadcházející smrti všech kulturních aktivit".

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám