Hlavní obsah

Radar NATO v maďarské chráněné oblasti nebude

Právo, ivi (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BUDAPEŠŤ

Maďarští ochranáři za vydatné pomoci maďarského prezidenta László Sólyoma zabránili výstavbě rádiolokátoru NATO v chráněné oblasti vrchu Zengö na jihu země. Jak tento týden rozhodla vláda, radar postaví na jiném místě, aby Maďarsko dostálo svým spojeneckým závazkům na zabezpečení ochrany jižní hranice Severoatlantické aliance.

Článek

Ochranáři proti výstavbě radaru protestovali už téměř dva roky a v posledním období se do celé záležitosti zaangažoval také nový prezident republiky, který má velmi blízký vztah k ochranářským organizacím.

V minulosti byl jejich aktivním členem, když pořádal například masové protesty proti vodnímu dílu na Dunaji Gabčíkovo - Nagymaros. Sólyom na podzim osobně vystoupil na vrch Zengö, aby tím dal jasně najevo svůj nesouhlas s výstavbou radaru.

K dohodě došlo na poslední chvíli, protože převážnou většinu nákladů na výstavbu radaru pokryje NATO pouze v případě, že jeho výstavba bude ukončena do konce roku 2006. S novým umístěním musí ještě souhlasit centrála aliance.  

Reklama

Související články

Maďaři se bouří proti rádiolokátoru NATO

Od středy probíhají protesty místních obyvatel a ochránců přírody proti výstavbě rádiolokátoru v chráněné oblasti na hoře Zengö v pohoří Mecsek na jihu...

Výběr článků

Načítám