Hlavní obsah

Slovensko prý připravuje masové hroby pro případ pandemie

– BRATISLAVA
Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Regionální hygienici údajně po celém Slovensku hledají vhodná místa pro masové hroby, které by se využily v případě propuknutí pandemie ptačí chřipky. Podle rádia Twist dostali hygienici tento tajný úkol letos v září.

Článek

"Protože se očekává vysoká úmrtnost, je třeba připravit místa pro masové hroby," napsala primátorům osmi měst Trenčínského kraje regionální hygienička Věra Dobiášová.

V dalším dopise se uvádějí i podrobné instrukce, podle nichž se do masových hrobů má pohřbívat maximálně sto mrtvých a těla se mají ukládat do několika vrstev na sebe. Těla se mají pokládat do tří až čtyř řad a vzdálenost mezi řadami má být 30 až 40 centimetrů. Podle epidemioložky Márie Štefkovičové byla při přípravě tohoto návodu použita historická a válečná literatura.

Mluvčí hlavního slovenského hygienika Ivan Bielik popřel, že by vyzvali k přípravě masových hrobů. "Regionální úřady pouze dostaly pokyn, aby zabezpečily místa pro pohřbívání mrtvých v případě vzniku pandemie. Musí se počítat s tím, že na mutaci viru může zemřít několik tisíc lidí jako v případě přírodní katastrofy," připustil Belik podle agentury TASR.

Primátor Trenčína Branislav Celler označil celou záležitost za zbytečné šíření paniky. Nicméně připustil, že město má "pro podobné účely" několik vhodných pozemků.

Reklama

Výběr článků

Načítám