Hlavní obsah

Charbin stále bez vody, čínský benzen ohrožuje Amur

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

CHARBIN

Čtyři milióny obyvatel čínského Charbinu jsou i ve čtvrtek bez vody, jejíž dodávka byla kvůli ekologické havárii v úterý odstavena. Benzen znečistil řeku Sung-Cha, ze které se voda pro město bere, v délce 80 kilometrů, Čína ve čtvrtek upozornila Rusko, že kontaminovaná voda znečistí i Amur, do kterého se řeka vlévá.

Článek

Do Amuru by 80 kilometrů dlouhá toxická skvrna mohla dospět za 14 dní, Ohroženo je mimo jiné ruské pohraniční město Chabarovsk, které leží asi 700 kilometrů od Charbinu. Peking a Moskva již oznámily, že zřizují horkou linku.

Voda kontaminovaná vysokou hladinou karcinogenního a jedovatého benzenu a nitrobenzenu ve čtvrtek dosáhla hranic Charbinu. Jeho hladina nejméně 30krát překračuje povolenou normu. Vyčistit řeku se nedaří, chybí aktivní uhlí. Podle odhadů expertů je ho zapotřebí 1400 tun, k dispozici je ho ale jen 700 tun, citovala agentura Nová Čína sdělení provinční vlády. Ta uvolnila za zvládnutí katastrofy 10 miliónu jüanů (1,23 miliónů dolarů)

Charbinu chybí pitná voda

Většina obyvatel Charbinu se nestačila zásobit vodou na odstávku, která měla podle původních plánů trvat čtyři dny, ale může být delší. Jen devadesát procent obyvatel si stačilo opatřit vodu alespoň na tři dny. Ve středu proto úřady na chvíli vodu do sítě pustily, aby si lidé stačili naplnit kýble, jež stejně jako balená voda, mléko a další nápoje zmizely z regálů čínských obchodů. Vyvrtalo se už sto nových studen ke stávajícím devíti stům.

"Město je plné dlouhých front. Lidé kupují obrovská množství vody," uvedl britský učitel ve městě Craig Hutchinson. Do města přitom bylo v cisternách dopraveno už 16 000 tun pitné vody, toto množství však nestačí pokrýt ani jednodenní potřebu obyvatel Charbinu. Podle čínských úřadů však obyvatelé mají k dispozici 300 000 tun vody. Přesto byly zavřeny myčky aut a lázně stejně jako školy.

Řada lidí se rozhodla město opustit. "Každý chce pryč z Charbinu a je velmi těžké koupit lístky," uvedl manager jedné z místních továren.

Výbuch v chemičce

Benzen unikl do řeky 13. listopadu po výbuchu v chemičce zpracovávající ropu ve městě Ťi-lin, při němž zahynulo pět lidí a dalších deset tisíc jich muselo být evakuováno. Ťi-lin leží 380 kilometrů proti proudu řeky.

Rusko požaduje podrobnější informace o ekologické katastrofě, Číňané totiž v pondělí neuvedli, proč bude voda v Charbinu odstavena, teprve v úterý připustili, že voda v řece je zřejmě kontaminovaná po výbuchu z 13. listopadu. Ve středu se již našly mimořádně vysoké koncentrace benzenu v řece.

Znečištění čínských řek

Pode Světového fondu přírody patří Čína k zemím s velmi vysokým znečištěním vody. V zemi nemá na 300 miliónů lidí přístup k pitné vodě. Znečištěno splašky a průmyslovými odpady je 70 procent čínských řek a celé tři čtvrtiny jsou znečištěny hnojivy splachovanými z polí. Na mnohých místech se používají zakázané pesticidy a znečištěná voda se používá k zavlažování, takže se jedovaté látky dostávají do potravin. Voda ze sedmi největších čínských řek se vůbec nedá pít. Situaci zhoršuje ekonomický růst a nekontrolovaný rozvoj. Monitorování znečištění je přitom na nízké úrovni, chybí také legislativa.

(DPA)

Panují proto obavy, že mnozí lidé nad Charbinem se mohli už benzenem přiotrávit, neboť je bezbarvý. Znečištěnou vodu by podle Světového fondu přírody mohlo být v Číně ohroženo až 190 miliónů lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám