Hlavní obsah

Ukrajina si připomněla rok od začátku oranžové revoluce

Právo, Blahoslav Hruška

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KYJEV

Statisíce Ukrajinců si v úterý připomněly první výročí oranžové revoluce, v níž sedmnáctidenní maratón protestů nakonec přinutil režim k vypsání nových prezidentských voleb, v nichž zvítězil opoziční lídr Viktor Juščenko.

Článek

"Je to náš den. Ukázali jsme světu, že se umíme zbavit diktátorů bez kreveprolití a lidských obětí," řekl v předvečer výročí Juščenko v narážce na svého jmenovce Viktora Janukovyče, jemuž k vítězství v loňských volbách napomohla série podvodů a manipulací. [celá zpráva

Zatímco před rokem měly v třeskutých mrazech davy protestujících jasný cíl - vzpouru proti evidentní aroganci moci a bezpráví - v dnešních dnech by je do ulic dostalo máloco.

V oranžové lodi plující pod vlajkou revoluce se totiž od loňského adventu objevily pořádné trhliny, její posádka plavidlo opustila a už dávno sedí v bezpečí.

Rozkol mezi oranžovými

První velká rána porevolučnímu optimismu přišla v září, kdy Juščenko pro podezření z korupce odvolal celý kabinet v čele s první dámou revoluce, "oranžovou princeznou" Julijí Tymošenkovou. [celá zpráva] Byla to přitom ona, jež se stala mediálním symbolem ukrajinských změn.

Ne všichni ji však na Ukrajině mají za hvězdu. "Všichni si mysleli, že je to oranžová princezna, jenže se z ní stala rudá ředitelka," poznamenal trefně Juščenkův poradce Boris Němcov pro server gazeta.ru.

Sám Juščenko pak definitivně opustil image revolučního lídra a vydal se cestou tvrdého pragmatismu. Nejprve jako nového premiéra jmenoval loajálního úředníka Jurije Jechanurova, jenž mu zajistil popularitu i v ruskojazyčném Donbasu, vzápětí pak uzavřel džentlmenskou dohodu o vzájemné tiché podpoře se svým někdejším úhlavním nepřítelem Janukovyčem, jehož Straně ukrajinských regionů stoupají preference.  [celá zpráva] A právě podporu ruské části Ukrajiny Juščenko potřebuje - v pondělí večer ho v Simferopolu vypískaly tisíce demonstrantů.

"Problém je v tom, že jedna elita vyměnila jinou, v podstatě totožnou," citovala ČTK politologa Dmitrije Oreškina. "Nelze říct, že by se Ukrajina za rok někam posunula," poznamenává.

Málo změn

Experti upozorňují i na to, že Ukrajina je až příliš hospodářsky závislá na Rusku. "Dokud budou v Moskvě ovládat kohoutky ropovodu, v podstatě se nic nezmění," řekl stanici Echo Moskvy nejmenovaný politik.

I když kyjevský Chreščatyk po roce zachvátila spíše kocovina, mnozí se domnívají, že odkaz loňských demonstrací ztracen není. "Svou šanci jsme nezahodili. Jen ji proměňujeme bolestně a pomalu," říká ministr vnitra Jurij Lucenko.

Možná výstižněji to zhodnotil populární DJ Oleg Myhajluta, jenž před rokem zazářil na tribuně jako "předskokan" Tymošenkové. "Psali jsme tehdy dějiny? Nevím, rok je málo. Ale naše děti nám to jednou řeknou."

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám