Hlavní obsah

V USA se rozbíhají procesy s teroristy

– ALEXANDRIA/WASHINGTON

Po třech letech ve vazbě byl v úterý na Floridě obžalován José Padilla z terorismu. Američana arabského původu Ahmeda Omara Abú Aliho shledala v úterý porota ve virginské Alexandrii vinného z členství v teroristické organizaci al-Kajdá a ze spiknutí s cílem zavraždit prezidenta George Bushe.

Článek

Po třech letech ve vazbě byl v úterý na Floridě obžalován José Padilla z terorismu. Jako člen teroristické skupiny v Severní Americe čelí třem obviněním ze spiknutí za účelem zabíjet americké občany, ze spiknutí poskytovat materiální podporu teroristům a z poskytování této pomoci. Také měl plánovat únosy v zahraničí s cílem oslabit tamní režimy a nastolit islámské právo šárija.

Padilla byl obžalován spolu s dalšími čtyřmi občany, třemi Američany Adhamem Hassounem, Mohomedem Youssfem a Kifahem Jayyousim, a Kanaďanem Kassemem Daherem. Podle prokurátora Alberta Gonzalese "všichni tito obvinění byly členy buňky podporující terorismus, která operovala v USA a v Kanadě".

Padilla, který je označován jako "nepřátelský bojovník", už byl dříve viněn z plánu odpálit v USA radioaktivní "špinavou bombu" a odpalovat budovy pomocí plynu v plynovém potrubí. Obžalován však z těchto činů nikdy nebyl.

Padillovi, který se narodil v Brooklynu, v roce 1998 konvertoval k islámu a po pouti do Mekky v roce 2000 prodělal výcvik v táboře al-Kajdá v Afghánistánu,  hrozí až doživotní trest. Zadržen  byl v roce 2002 na letišti v Chicagu.

Odsouzen muž za plán atentátu na Bushe

Američana arabského původu Ahmeda Omara Abú Alího shledala v úterý porota ve virginské Alexandrii vinného z členství v teroristické organizaci al-Kajdá a ze spiknutí s cílem zavraždit prezidenta George Bushe. Hrozí mu trest v rozsahu dvacet let až doživotí, který bude vynesen 17. února.

Porota zasedala dva dny a obžalovaného označila za vinného ve všech devíti bodech obžaloby, dále například ze spiknutí s cílem zničit letadlo a z podpory teroristů.

Obhájci již oznámili, že podají odvolání a hodlají "využít celý justiční systém, aby byla prokázána nevina" jejich klienta. Odsouzený se brání tvrzením, že přiznání z něj saúdskoarabská policie, která jej dopadla, vynutila mučením.

Obhájce Khurrum Wahid po vyhlášení rozsudku uvedl: "Můj klient je rozčarován, že porota neviděla pravdu a chce pokračovat v boji." Dodal ještě, že Abú Alí doufá, že verdikt nedá Spojeným státům "zelenou" k posílání "cizinců do zemí, kde je povoleno mučení".

Přiznání prý vynutili mučením

Abú Alí byl zatčen v červnu 2003 během náboženských studií v saúdskoarabské Medíně. Po převozu do Rijádu mu prý jeden z vyšetřovatelů řekl: "V případě ohrožení národní bezpečnosti je mučení povoleno."

Saúdskými orgány byl držen dvacet měsíců ve vyšetřovací vazbě, než byl předán do USA. V saúdskoarabském vězení podepsal obsáhlé doznání a učinil prohlášení, že navázal spojení s jednou z buněk al-Kajdá a připravoval vraždu Bushe.

Žalobce verdikt hájil, důkazy podle něj jasně prokázaly, že Abu Ali je "nebezpečný terorista, který představoval smrtelné nebezpečí pro naši národní bezpečnost".

Výstraha pro teroristy

"Tento verdikt je výsledkem mimořádného posílení zákona a mezinárodní spolupráce. Slouží jako jasné varování všem teroristům, kteří mohou a chtějí porušovat hranice zákona," uvedl virginský žalobce Paul McNulty.

Podle výpovědí učiněných v Saúdské Arábii debatoval Abu Ali s vysokými představiteli al-Kajdá v Medině, jak by mohl zabít amerického prezidenta. Doslova prý uvedl, že "má zájem zabít předáka nevěřících Bushe". Byly prý zvažovány různé formy útoku, počínaje nasazení skupiny odstřelovačů přes sebevražedný atentát až po únos letadla použitého pak k nárazu do budovy, obdobně jako 11. září 2001.

Abú Alí se narodil v Texasu. Jeho otec se narodil v Jordánsku a pracoval na saúdskoarabském velvyslanectví ve Washingtonu jako počítačový odborník.

Reklama

Související články

Student obviněn z přípravy atentátu na Bushe

Americké úřady v úterý obvinily třiadvacetiletého muže z přípravy atentátu na prezidenta Spojených států George W. Bushe. Akce se plánovala v roce 2003. Ahmed...

Výběr článků

Načítám