Hlavní obsah

Další výskyt ptačí chřipky v Rumunsku je potvrzen

Právo, DPA, ČTK, nek
BUKUREŠŤ

Čtyři slepice, které před týdnem uhynuly v rumunské vesnici Caraorman v deltě Dunaje, byly nakaženy smrtícím virem ptačí chřipky H5N1. Podle pondělního sdělení rumunského ministra zemědělství Gheorghe Flutura to potvrdily testy vzorků, které úřady odeslaly do referenční laboratoře v britském Weybridge.

Článek

V Caraorman, odlehlé vesnici dosažitelné pouze po vodě, bylo mezitím utraceno na dva tisíce kusů drůbeže a celá oblast byla dána pod karanténu.

Podezření na H5N1 se objevilo i ve dvou neobydlených lokalitách dunajské delty. Vzorky nalezených uhynulých ptáků byly odeslány do Británie, na jejich výsledky však úřady musejí počkat. Kmen H5N1 se v Rumunsku poprvé objevil začátkem října právě v deltě Dunaje ve vesnicích Ceamurlia de Jos a Maliuc. Tehdy hygienici nařídili likvidaci více než 22 tisíc kusů domácího ptactva.

V Jakartě skonal pětatřicetiletý muž

V Indonésii zemřel pětatřicetiletý muže hospitalizovaný v Jakartě s podezřením na ptačí chřipku. Jeho testy na H5N1 byly pozitivní, úřady ale ještě čekají na potvrzení od hongkongské laboratoře, která má autorizaci Světové zdravotnické organizace (WHO). Indonésie od července zaznamenala zatím sedm potvrzených úmrtí člověka na ptačí chřipku.

Nová ohniska v Číně

Další dvě ohniska této nákazy ohlásila v úterý Čína, ačkoli v zemi běží celoplošná očkovací kampaň chovných ptáků. Již šestnácté ohnisko ptačí chřipky u drůbeže se vyskytlo v severočínské autonomní oblasti Vnitřní Mongolsko, sedmnácté pak je registrováno v centrální provincii Chu-pej. V obou regionech bylo celkem vybito sedm tisíc kuřat, kachen a hus.

Minulý týden Čína informovala, že chce očkovat všech 14 miliard kusů drůbeže v zemi, aby potlačila šíření viru H5N1, zatím však prakticky denně oznamuje propuknutí epidemie na nových místech.

Ptačí chřipka v Čínské lidové republice dosud zabila jednoho člověka a zřejmě zavinila i smrt dívky, která je vedena jako pravděpodobný případ.

V Asii bylo od roku 2003 zaznamenáno 67 lidských obětí ptačí chřipky, prakticky u všech z nich byl potvrzen kontakt s nakaženou drůbeží. Experti se obávají, že by virus mohl zmutovat do formy přenosné z člověka na člověka a způsobit světovou pandemii.

OSN chystá systém včasného varování

Jedním z možných šiřitelů ptačí chřipky jsou tažní ptáci. OSN uvedla, že odborníci nyní proto vyvíjejí systém včasného varování, který mapuje trasy stěhovavého ptactva, aby příslušné země věděly o případném výskytu infikovaných ptáků na svém území. Systém by mohl být funkční do půl roku.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám