Hlavní obsah

Český student se zřítil z japonské hory Fudži

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TOKIO

Japonští záchranáři hledají na hoře Fudži pětadvacetiletého českého studenta, který se zřítil při sestupu z této sopky. Záchranu přivolal jeho kamarád, když dorazil do nejbližší ubytovny.

Článek

Informaci potvrdil vedoucí konzulárního úseku na českém velvyslanectví v Tokiu Jan Juchelka, který Novinkám řekl: "Je pravda, že dva čeští občané měli nehodu při sestupu z hory Fudži. Jeden je v bezpečí a druhý se pohřešuje."

Student při sestupu ze zasněženého vrcholu hory vysoké 3776 metrů zakopl a zřítil se dolů. Policii zalarmoval jeho kamarád asi hodinu poté z ubytovny pod vrcholem. Nejdříve ho neúspěšně hledala helikoptéra, v úterý ráno místního času poslala policie do oblasti čtyřčlenný záchranný tým, ani ten však Čecha nenašel.

Podle vedoucího konzulárního úseku na českém velvyslanectví v Tokiu Jana Juchelky dorazili záchranáři k vrcholu kolem 4:00 středoevropského času. V oblasti se ale zhoršila viditelnost kvůli oblačnosti a plynům stoupajícím ze sopky, takže záchranáři budou moci v pátrání pokračovat až ve středu místního času.

Oba muži údajně zahájili výstup na legendární Fudži v pondělí ráno od jezera Kawaguči. Vrcholu dosáhli okolo poledne. Jezero leží v prefektuře Jamanaši asi 110 kilometrů západně od Tokia. Kužel Fudži je jedním ze symbolů Japonska.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám