Hlavní obsah

Turecký premiér ukliňuje situaci po střetech s Kurdy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ISTANBUL

Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan v pondělí vyzval ke klidu obyvatele městečka Semdinli v Kurdy obývané jihovýchodní části země. Tam se v minulých dnech strhly násilnosti, při nichž přišlo o život několik lidí.

Článek

"Vyzývám spoluobčany, aby si počínali umírněně. Nenávistí a násilím nemůžeme ničeho dosáhnout," prohlásil Erdogan.

Při nepokojích v jihovýchodním Turecku a v Mersinu na jihu země zahynulo při střetech mezi demonstranty a policií šest osob a několik utrpělo zranění. V neděli se přenesly i na předměstí Istanbulu, kde se prokurdští demonstranti střetli s policisty a zapálili jeden policejní transportér. Policie musela k jejich rozehnání použít slzný plyn.

Vlna násilí se rozpoutala po sérii atentátů. Jeden byl spáchán v Semdinli proti knihkupectví bývalého kurdského rebela . Výbuch zranil 20 lidí a poškodil několik obchodů a domů. Místní úřady tvrdí, že na přípravě útoků se podílely bezpečnostní síly, a státní zástupce uvedl, že byli vyslýcháni dva podezřelí četníci.

Násilnosti ještě zhoršily napjatou situaci v jihovýchodním Turecku, kde obnovila a vystupňovala své operace separatistická Strana kurdských pracujících (PKK), která v letech 1999 až 2004 dodržovala jednostranné příměří. Boje mezi kurdskými rebely a bezpečnostními silami si od roku 1984 vyžádaly přibližně 37 000 obětí na životech. PKK je považována za teroristickou organizaci Evropskou unií i Spojenými státy.

Reklama

Výběr článků

Načítám