Hlavní obsah

Izraelský premiér požádal o rozpuštění parlamentu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JERUZALÉM

Izraelský premiér Ariel Šaron požádal v pondělí ráno prezidenta Mošeho Kacava o rozpuštění parlamentu. O žádosti Šarona Kacav rozhodne podle svých slov v krátké době. Šaron žádal rychlé uspořádání voleb. Stejný názor má i Kacav. Poté Šaron oznámil, že odchází ze strany Likud a založí vlastní stranu

Článek

"V náladě, která vznikla, se musí volby vyhlásit co nejrychleji," řekl Kacav, který se ještě v pondělí míní poradit s legislativci, ale očekává se, že žádosti vyhoví. Rozhodnout se musí do tří týdnů.

Pokud by parlament nezvolil na Šaronovo místo jiného předsedu vlády, což je ale vysoce nepravděpodobné, volby by se konaly do 90 dnů. Vláda je v současné době nefunkční, neboť odchod z ní oznámila v neděli Strana práce. Bez ní vláda nemůže fungovat, protože část poslanců Šaronovy strany Likud stojí proti premiérovi kvůli jeho plánu na jednostranné stažení z pásma Gazy.

Šaron postaví novou stranu

Šaron také před setkáním oznámil, že míní odejít i ze strany Likud, kterou vede a kterou v roce 1973 spoluzakládal. Do voleb půjde v čele nové strany Národní odpovědnost.

Část členů pravicového Likudu se totiž stavěla proti Šaronovu plánu na jednostranné stažení z Gazy. Aby ho Šaron prosadil, spojil se s opoziční Stranou práce, která za předsednictví Šimona Perese vstoupila v lednu do koalice, aby se prosadilo stažení z pásma Gazy.

Šaron se s předsedou Strany práce Perecem už minulý týden dohodl, že by se volby měly konat už v březnu příštího roku a ne až v listopadu. Ústřední výbor Strany práce v neděli odhlasoval drtivou většinou vystoupení svých ministrů z kabinetu; demise osmi ministrů ze Strany práce a tří náměstků ministrů mají být dnes předloženy premiérovi a vstoupí v platnost po 48 hodinách.

Reklama

Výběr článků

Načítám