Hlavní obsah

Maročané zatkli skupinu přívrženců al-Kajdy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

RABAT

Marocké bezpečnostní síly v neděli zadržely sedmnáct islámských radikálů podezřelých z příslušnosti k teroristickým strukturám napojeným na al-Kajdu.

Článek

Zadržené osoby budou postaveny před soud. "Marocká bezpečnost rozprášila formující se teroristickou skupinu složenou ze sedmnácti osob napojených na radikální islámská hnutí, která mají vazby na uskupení operující kolem irácké hranice a udržujících těsné vztahy s organizací al-Kajdá," uvedl nejmenovaný oficiální zdroj.

Bezpečnostní síly zadržely podezřelé osoby v hlavním městě Rabatu a ve finanční metropoli země Casablance, která se stala v roce 2003 terčem pěti sebevražedných bombových atentátů, při nichž zahynulo 33 lidí a desítky utrpěly zranění.

Na stopu formující se skupiny policie přišla letos, když se začala zajímat o marockého občana Chálida Aziga, někdejšího studenta teologie v Sýrii, který se často přemísťoval mezi touto zemí a Tureckem. Azig vstoupil do Maroka v červenci 2005, a 29. září se k němu připojil další podezřelý, Mohamed Reha, Belgičan marockého původu, který je znám "pobyty v Sýrii a těsnými styky s islámskými radikály ze států Maghrebu (severní Afriky)," dodal zdroj.

Oba najímali "osoby prosáklé extremistickými myšlenkami", které byly součástí zadržené skupiny. Navazovali také styky s Maročany, kteří "získali vojenský výcvik v Afghánistánu, přičemž dva z nich byli kdysi zajatci v americkém zadržovacím středisku v Guantánamu," uvedl zdroj.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám