Hlavní obsah

Svoboda: ČR pomůže Palestině s výcvikem policie

RAMALLÁH

Podle českého ministra zahraničí Cyrila Svobody by Češi mohli pomoci palestinským orgánům s výcvikem policistů. "Naše představa je, že Česko má být aktivní ve výcviku a ve vzdělávání palestinské policie," řekl Svoboda. ČR by také mohlo pomoci při elektrifikaci pásma Gazy, které je v rukou palestinské samosprávy.

Článek

Šéf české diplomacie při jednání s palestinským šéfem diplomacie Násirem Kidvou podpořil mírový proces mezi Palestinci a Izraelci. Zdůraznil, že na jeho konci by měly vzniknout dva stabilní a prosperující státy. "Pouze politický dialog je cesta," uvedl Svoboda.

Zároveň vyjádřil naději, že obě strany budou postupovat podle mezinárodního mírového plánu zvaného cestovní mapa. Kidva Svobodovu návštěvu palestinských autonomních území označil za podporu mírovému procesu.

Svoboda se v Ramalláhu také krátce sešel s palestinským premiérem Ahmadem Kurájou a poté položil věnec k hrobu Jásira Arafata. Ministr Kidva je synovec bývalého palestinského vůdce.

Svoboda: EU by neměla strážit palestinské přechody

Evropská unie by měla Palestincům pomoci s výcvikem a vzděláváním policistů, neměla by však monitorovat nebo kontrolovat palestinské hraniční přechody, řekl  Svoboda. Trvají tak jeho pochyby o plánu EU podílet se na střežení hraničního přechodu Rafáh mezi palestinským pásmem Gazy a Egyptem.

"Není podle mne úkolem EU být nějakou silou, která bude kontrolovat a monitorovat přechody nebo něco podobného. Na to by musel být naprosto jasný mandát obsahově a časově jasně vymezený," řekl novinářům Svoboda, který dnes jednal se svým palestinským protějškem Násirem Kidvou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám