Hlavní obsah

Americký křižník úspěšně sestřelil bojovou hlavici

Novinky, CNN, adr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký křižník Lake Erie ve čtvrtek sestřelil bojovou hlavici, která se nacházela 160 kilometrů nad Pacifikem. Podle americké Agentury protiraketové obrany to je vůbec poprvé, kdy z lodi naváděná střela úspěšně rozpoznala a zničila hlavici s výbušninou, která se již oddělila od nosné rakety.

Článek

Balistické střely se střední a dlouhou dráhou letu se obvykle skládají ze dvou a více stupňů. Sestřelení takovýchto raket poté, co s rozdělí, je velice obtížné. Senzory totiž musí rozpoznat, co je tělem rakety a co samotnou bojovou hlavicí.

Všechny předchozí testy střel odpalovaných z moře skončily fiaskem - bojové hlavice raket s krátkou dráhou letu se totiž obranným systémům nepodařilo zasáhnout.

Naopak pozemní systémy instalované na Aljašce hlásily částečné úspěchy. Z osmi cílů jich pět sestřelily.

"Čtvrteční zkouška je velice důležitá, troufám si tvrdit, že vstoupí do historie," uvedl admirál Kathleen K. Paige, šéf amerického námořního protiraketového deštníku. Testu z havajského ostrova Kauai přihlíželi spolu s Paigem také zástupci námořních sil Austrálie, Německa, Japonska, Nizozemí a Španělska. Američané plánují uskutečnit další tři pokusy v průběhu příštího roku.

Lake Erie je vybavena technologií schopnou zaměřit a sledovat dráhu mezikontinentálních balistických střel. Od minulého roku tento křižník patroluje v japonských vodách a sleduje raketové pokusy Severní Koreje.

Severní Korea je jednou ze zemí, která vyvíjí rakety s dlouhou dráhou letu. Podle analytiků jsou schopné zasáhnout Aljašku, Hawaj a americké Západní pobřeží. Před sedmi lety přeletěla jedna ze severokorejských střel nad Japonskem, šokované Tokio tehdy požádalo o mezinárodní pomoc.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám