Hlavní obsah

Putin Blairovi: Rusko je proti zrušení sankcí proti Iráku

– MOSKVA
ČTK, Jan Horák

Rusko je proti zrušení sankcí OSN vůči Iráku, dokud nebude jasné, zda země má či nemá zbraně hromadného ničení. Prohlásil to v úterý v Moskvě ruský prezident Vladimir Putin po dvouhodinovém jednání s britským premiérem Tonym Blairem, který se jej snažil přesvědčit k rychlému zrušení sankcí.

Článek

Ruský prezident uvedl, že koalice vedená Spojenými státy vedla válku na základě přesvědčení, že Bagdád takové zbraně má, a proto tato otázka musí být objasněna před tím, než budou sankce odstraněny.

Upozornil zároveň, že nebylo dosaženo cíle vojenské operace v Iráku, tj. nalezení zbraní hromadného ničení, a varoval, že ty se mohou ocitnout v rukou teroristických organizací. "Otázky zůstávají bez ohledu na změnu situace. Kde jsou ty arzenály, jestli existovaly, co se s nimi děje," řekl Putin.

Není podle něj ani jasné, zda je irácký vůdce Saddám Husajn naživu, či nikoli. "Možná sedí (Saddám) někde v tajném bunkru s plány vyhodit to vše do vzduchu v poslední minutě a ohrožuje tak stovky lidských životů."

Blairův plán

Blair na jednání předložil plán poválečného urovnání v Iráku za účasti koaličních sil a OSN skládající se ze tří etap. Tento plán je podle Putina pro Rusko přijatelný. "Je to dobrý základ pro posouzení problémů a sblížení stanovisek," prohlásil ruský prezident. Zároveň však zdůraznil, že všech etap by se měla účastnit OSN.

Urovnání situace bez účasti OSN by bylo podle jeho slov jen těžko dlouhodobé, stabilní a spravedlivé. Putin se při jednání vyslovil pro navrácení zbrojních inspektorů OSN do Iráku a uvedl, že Rusko je připraveno aktivně se účastnit zabezpečení jejich práce. Vyzval též k rozšíření programu ropa za potraviny pod kontrolou OSN.

Irák - test mocností

Poválečný Irák označil ruský prezident za klíčovou zkoušku schopnosti světových mocností spolupracovat proti hrozbám, kterým současný svět čelí, a zdůraznil, že budou zisky i ztráty na obou stranách. Co se týče iráckého dluhu, Putin řekl, že Rusko není proti projednání této otázky, avšak ta musí být posuzována v rámci Pařížského klubu věřitelských zemí.

Jednání obou politiků se podle agentury Reuters dotkla též situace na Korejském poloostrově. Ruský prezident se vyslovil pro bezjaderný status poloostrova. Zdůraznil však, že tento problém je třeba řešit za účasti všech zainteresovaných stran. Dalšími tématy byly také spolupráce Ruska s Evropskou unií, nadcházející summit "velké osmičky" (G8) a chystaná návštěva ruského prezidenta ve Velké Británii.

Premiér Blair sdělil, že s Putinem jednali i o problematice Blízkého východu. Obě jejich země jsou pro schválení tzv. jízdního řádu pro Blízký východ, iniciativy USA a Velké Británie, která by postupně měla přinést mírové urovnání na Blízkém východě.

Rozhovory ruského prezidenta s britským premiérem se uskutečnily v prezidentské rezidenci za Moskvou Novoje Ogarjovo. Oba státníci se mají setkat též při květnových oslavách 300. výročí založení Petrohradu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám