Hlavní obsah

Strkali nás do klece lvům, obvinili iráčtí obchodníci vojáky USA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Armádou USA zmítá další skandál. Dva iráčtí obchodníci věznění v roce 2003 koaličními silami obviňují americké vojáky z mučení. Tvrdí, že je vojáci hrůzným způsobem týrali, dokonce je měli strkat do lví klece v jednom z bagdádských paláců.

Článek

"Vzali mě ke kleci, křičeli na mě, děsili mě a hrozně mě bili," vyprávěl v rozhovoru pro agenturu AP Muhammad Sabbár. "Jeden z vojáků otevřel dveře klece a dva jiní mě tam strkali. Lvi se hnali přímo na mě, oni mě pak vytáhli a klec zavřeli. Úplně jsem ztratil vědomí."

Sedmatřicetiletý Sabbár a pětatřicetiletý Šerzád Kamál Chálid přijeli tento týden do Spojených států osobně projednat žalobu, kterou jejich jménem podaly Americké sdružení pro občanské svobody a organizace Human Rights First na ministra obrany Donalda Rumsfelda a další vojenské činitele.

Armádní mluvčí Paul Boyce v pondělí řekl, že nikdy neslyšel o tom, že by při nějaké operaci se zadrženými osobami byli použiti lvi. Podobné tvrzení se podle Boyce nevyskytlo ani v žádném z více než 400 případů obvinění týkajících se špatného zacházení s vězni, které armáda v uplynulých třech letech prošetřovala.

"Bereme každé obvinění ohledně týrání vězňů vážně," řekl Boyce. "Zdá se ale velmi neobvyklé, že se něco takového objevuje úplně poprvé po třech letech vyšetřování."

Předstírání popravy

Žaloba podaná Sabbárovým a Chálidovým jménem v březnu k federálnímu soudu ve Washingtonu zahrnuje obvinění ze sexuálního zneužívání, předstírání popravy, odpírání vody a potravy, elektrických šoků a dalších způsobů mučení, jimž bylo údajně vystaveno celkem osm iráckých zadržených. O trýznění pomocí klece se lvy v ní ale není zmínky.

Oba Iráčané vylíčili agentuře AP události onoho horkého červencového dne v roce 2003, kdy je zadrželi ozbrojení američtí vojáci, kteří vyskákali z obrněných vozů. Zvýšenými hlasy pak překotně vyprávějí, jak jim vojáci natáhli na hlavu kapuce a zbili je. "Byl jsem strašně vyděšený," říká Chálid. "Cítil jsem, že se udusím."

Oba Iráčané popisují, jak stáli v řadě před lví klecí a slyšeli jiné vězně křičet, když se kovové dveře klece se skřípěním zavíraly a otvíraly. "Hrozili mi, že mě strčí do klece, jestli to neprozradím," říká Chálid, kterého se prý vojáci neustále ptali, kde je Saddám Husajn. "Také se mě vyptávali, kde jsou zbraně hromadného ničení. Myslel jsem, že si ze mě dělají legraci." Do klece ho prý vojáci strčili třikrát a pokaždé ho vytáhli, když se lvi přiblížili.

Sabbára zadržovaly americké síly zhruba šest měsíců, Chálida kolem dvou měsíců. Oba prošli různými vězeňskými středisky v okolí Bagdádu a jak uvádějí v žalobě, oba byli určitý čas pod dohledem vojáků, jimž velel plukovník Thomas Pappas.

Pappas jmenovaný v žalobě byl velitelem zpravodajské brigády, která působila ve věznici Abú Ghrajb. V souvislosti se skandálem kolem týrání vězňů v této trestnici byl Pappas uznán částečně odpovědným za jednání svých vojáků. Byla mu udělena důtka a pokuta a byl zbaven velení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám