Hlavní obsah

Na Slovensku se množí útoky skinheadů

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Slovenská veřejnost se ještě nestačila vzpamatovat z brutálního útoku neonacistů na bratislavském Tyršově nábřeží, při němž 4. listopadu přišel o život 21letý student Daniel Tupý a už se objevují další zprávy o útocích pravicových extrémistů. V pátek napadla skupina skinů hosty v baru v centru lázeňského města Piešťany a v sobotu vyhrožovali skini zabitím studentům jedoucím ve vlaku do Bratislavy.

Článek

V Piešťanech asi dvacet skinů nejdříve slovně a pak i fyzicky napadlo hosty v baru. Útočili noži, kameny a házeli po nich hořící odpadkové koše. Čtyři hosty museli po útoku ošetřit v nemocnici, jeden muž byl vážně zraněn na hlavě po zásahu cihlou.

"Mlátili nás všechny, i starší lidi a ženy," líčil situaci jeden z napadených v televizi Joj. Svědci tvrdí, že policie zásah proti skinům nezvládla a většina z útočníků utekla. "Policie vyslechla pět svědků. Případ je ve stádiu vyšetřování," uvedla trnavská policejní mluvčí Martina Kredátusová.

Útok ve vlaku

V sobotu cestovala skupina studentů z Trenčína do Bratislavy a jejich cesta se změnila v peklo, když v Piešťanech přistoupila do vlaku skupina osmi skinů. Začali studentům vyhrožovat zabitím a pokusili se vylomit zamčené dveře do jejich kupé. "Nepodařilo se jim to, protože dveře se vzpříčili. Já jsem byla v šoku a celý čas jsem plakala," uvedla jedna ze studentek.

Studenti požádali o pomoc průvodčího, ale ten podle jejich slov před skiny doslova uprchl až do posledního vagónu. Studenti zavolali z mobilu policii, která na skiny čekala na nádraží v Trnavě. "Policisté je legitimovali a nereagovali, když nám ještě z perónu vyhrožovali zabitím," tvrdí jeden ze studentů.

Průvodčí mimo službu

Ředitel slovenských železnic Ondrej Matej po kritice médií odvolal ze služby průvodčího, který studentům nepomohl. "Pokud se tvrzení studentů prokáží, bude okamžitě propuštěn," dodal. Mluvčí slovenských železnic Miloš Čikovský potvrdil, že pokud do vlaku nastoupí podezřelá skupina, průvodčí bude povinen okamžitě zavolat příslušníky železniční policie, kteří v případě potřeby doprovodí vlak až do cílové stanice.

Proti útokům pravicových extrémistů se na Slovensku zvedla vlna odporu po smrti studenta Tupého. V centru Bratislavy se ve středu konal pochod proti násilí, kterého se zúčastnilo několik tisíc lidí. V sobotu se na místě, kde byl student napaden, konal koncert za účasti Jany Kirschner a dalších slovenských zpěváků a skupin.

Reklama

Související témata:

Související články

Studenta v Bratislavě zřejmě zavraždili skini

Po brutálním útoku skinů na bratislavském Tyršově nábřeží zemřel v pátek 21letý student Daniel Tupý ze Žiliny. Dalších pět mladých lidí bylo zraněno, z toho...

Výběr článků

Načítám