Hlavní obsah

Chirac vyzval Francii k boji proti diskriminaci

PAŘÍŽ

Francouzský prezident Jacques Chirac v pondělí vyzval všechny Francouze, aby se aktivně zapojili do boje proti "jedu diskriminace", která je jedním z kořenů nynějších nepokojů v zemi. Za prvořadý cíl však označil obnovu pořádku. Problémy má mnoho Francouzů, ale násilí nikdy nic neřeší, řekl Chirac v prohlášení k národu, které vysílaly francouzské televizní a rozhlasové stanice.

Článek

Nynější krizi prezident označil za "krizi identity" a slíbil na ni "pevnou a spravedlivou" odpověď. Ti, kdo porušují zákony, musejí vědět, že budou stíháni a potrestáni, těm, kdo mají velké potíže, se musí dostat podpory, řekl. Vyslovil se pro posílení boje proti nezákonné imigraci a pro striktnost při uplatňování směrnic o slučování rodin (přistěhovalců).

Vyzval také rodiny, aby se zhostily své odpovědnosti při výchově dětí, čímž reagoval na to, že mezi podílníky na nynějších násilnostech jsou i velmi mladí lidé. Chirac zdůraznil, že povinností republiky je nabídnout všem stejné šance. Vyslovil se přitom proti nějakým kvótám pro obyvatele takzvaných problémových čtvrtí například při získávání práce.

Oznámil, že se rozhodl vytvořit dobrovolnou civilní službu, která bude pro mladé lidi v nesnázích vytvářet lepší perspektivy pro získání zaměstnání. Do této civilní služby by v roce 2007 mělo být podle něho zařazeno 50 000 lidí.

Šlo o první Chirakovo podstatné veřejné vystoupení ke krizi, která trvá už skoro tři týdny. Zatím se k ní veřejně vyslovil jen dvakrát způsobem, který většina místních komentátorů označila za nedostatečný.

Reklama

Související články

Nepokoje ve Francii neustávají

Přestože v pařížských ulicích hlídkují silné policejní hlídky, byly v noci z pátku na sobotu zaznamenány další nepokoje. Podle údajů francouzské police shořelo...

Ve Francii zasáhla policie slzným plynem

Ze soboty na neděli bylo ve francouzských městech zapáleno 315 automobilů. K výslechům bylo předvedeno 161 výtržníků. Ve srovnání s minulou nocí se situace...

Výběr článků

Načítám